Pisac, demokracija, ideologija

PULSKI DANI ESEJA Hekuba kao sinonim priče kao takve

(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Pulski dani eseja nastavljeni su u subotu ujutro u prostorima Kluba hrvatskih književnika u staroj tiskari. Ovogodišnja tema "Pisac, demokracija, ideologija", bila je pogodna za raznovrsne interpretacije što su i vrsni esejisti učinili. 

Iako vremena nisu laka, i izlaganja su održana bez publike te snimljena i bit će potom dostupna online na FB stranicama Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, sudionici su dali izniman doprinos ovogodišnjem izdanju, prikazavši tu temu kroz široki spektar radova.

U drugoj sesiji svoja su izlaganja imali Ivica Matičević, Janko Rožić, Jelena Lužina, Davor Šalat i Miroslav Mićanović.

Ivica Matičević osvrnuo se na temu "Književni kritičari za Nezavisne Države Hrvatske: mjera estetike, tragovi ideologije". Govorio je o tadašnjim načinima i pristupima pisanju i očekivanjima režima te o tadašnjem kritičkom vrednovanju. Također osvrnuo se i na tadašnje časopise s njihovim raznim karakteristikama, kao i na komparativne pristupe.

Janko Rožič govorio je pak na temu "Moć riječi nije u uvjeravanju, nego u svjedočenju", a istaknuo je da je njegov naslov u originalnoj, slovenskoj verziji, prava, zanimljiva igra riječi i da je to neprevodivo.

Jelena Lužina imala je esej naslova "O piscima i Hekubi, demokracija i ideologija uključene". Govorila je i o naslovu ovogodišnjih Pulskih dana eseja, ističući da je naslovna sintagma sjajna, te da donosi tri imenice spojene krhkim, interpunkcijskim virgolama, te o leksičkim i semantičkim kategorijama imenica.

Govorila je o i kategorijama imenica, ali i o činjenici da čitatelja ima sve manje i manje. Također, osvrnula se, na svoj karakterističan, nadahnuti način, na Hekubu kao sinonim priče kao takve, kao ključni subjekt, kao intrigantan motiv mnogim piscima i u zanatskom smislu.

Davor Šalat svoje je predstavljanje naslovio "Roman Javiera Cercasa Anatomija jedne pobune - apologija demokracije", dok je završno izlaganje, ono Miroslava Mićanovića, bilo naslovljeno "Pjesnik i nevrijeme".

Sva su izlaganja, svako na svoj način, bila vrlo nadahnuta, predstavljajući široki tematski raspon i sam naslov na puno širi način.

Autor i voditelj programa je Boris Domagoj Biletić, koji je uputio zahvale Gradu Puli, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici Grada Pule, kao i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske - u sastavu Programa u Godini čitanja.

Tom su prigodom snimljena predstavljanja novih djela Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Riječ je o knjigama Milorada Stojevića ("Človik ohne Sprache"), Albina Crnoborija ("U snu", iz edicije "Istra kroz stoljeća"), Jelene Lužina ("Pulski eseji", također iz edicije "Istre kroz stoljeća"), Alda Klimana ("Začini crne proze") i Primoža Repara ("Tri dana u Istri i jedan dan prije") u prepjevu pokojnoga akademika Gorana Filipija, a to je Filipijev posljednji prijevod.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter