PETRINJA/ZAGREB

Prvoj OŠ Petrinja 100.000 kuna kroz humanitarni projekt "Priča o Petrinji"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izdavačka kuća "Školska knjiga", u suradnji s autorom Tomislavom Šrkljcem i 14 ilustratora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, donirala je u ponedjeljak učenicima iz Petrinje sav prihod od prodaje slikovnica "Priča o Petrinji", a riječ je o 100.000 kuna.  

Taj novac doniran je u potresu teško oštećenoj I. osnovnoj školi Petrinja na svečanoj primopredaji u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji. 

Ravnatelj stradale I. osnovne škole Petrinja Robert Groza rekao je kako im sve humanitarne akcije puno znače, a ova im, osim materijalnih stvari, pruža i osjećaj sigurnosti jer vide da nisu zaboravljeni.

U ime svih učenika, roditelja, djelatnika škole i u svoje osobno ime, zahvalio je svima koji su sudjelovali u toj prelijepoj humanitarnoj priči, a posebno "Školskoj knjizi" koja je organizirala cijelu akciju.

Donaciju će, kaže, iskoristiti za opremanje nove školske zgrade čija gradnja treba početi vrlo brzo, a o tome svjedoče i pripremni radovi na gradilištu.

Direktorica školskog programa u "Školskoj knjizi" Matilda Bulić je istaknula kako je "Školska knjiga" izdavač koji je uvijek s učiteljima i rado se odaziva svim akcijama koje mogu pomoći unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i rada u školama. 

"Današnjim uručenjem novčanog iznosa koji su građani Hrvatske prikupili kupnjom slikovnice još jednom podsjećamo da je preostalo jako puno posla u obnovi i pozivamo sve ljude dobre volje da i dalje pomažu učenicima i stanovnicima Petrinje", rekla je.

Humanitarni projekt "Priča o Petrinji" inicirao je samo nekoliko dana nakon razornog potresa 29. prosinca 2020. pisac, ilustrator i dizajner Tomislav Škrljac, i sam podrijetlom iz Petrinje. On je napisao pricˇu za djecu o tom ranjenom gradu, a zamislio ju je kao slikovnicu s ilustracijama razlicˇitih ilustratora. U njoj je opisao najvazˇnije dijelove petrinjske povijesti, istaknuo znamenitosti grada i predanost tradiciji. S idejom o toj jedinstvenoj slikovnici, cˇijom bi se prodajom pomoglo u obnovi jedne petrinjske osnovne sˇkole, javio se "Sˇkolskoj knjizi" i zajedno su pokrenuli humanitarni projekt u kojem su se svi sudionici odrekli honorara u korist djece iz Petrinje. 

Slikovnicu su ilustrirali: Branka Hollingsworth Nara, Maksim Sˇimic´, Dubravko Matakovic´, Josip Srsˇen, Robert Solanovic´, Dario Kukic´, Darko Macan, Ivana Guljasˇevic´ Kuman, Frano Petrusˇa, Stjepan Bartolic´, Niko Barun, Filip Andronik, Goran Sudzˇuka i Tomislav Sˇkrljac. 

„Nadam se da će uspjeh ove akcije Petrinjcima rastjerati barem dio pesimizma nakupljenog u prethodnim mjesecima i ohrabriti ih da vlastitu budućnosti i budućnost svoje djece ipak grade u Petrinji", rekao je Škrljac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum