OSVRT ZORANA ANGELESKOG

Provincijalizam i kukavičluk, a ne tapija!

(Snimio: Neven Lazarević)

(Snimio: Neven Lazarević)


Pulska fotografkinja i grafička dizajnerica Petra Tadić izložila je u HUiU Galeriji i jedan od duhovitijih izričaja anketiranih Puljana na temu tapije, koji je, pak, dobar primjer i te čuvene i u dobroj mjeri mistificirane 'pulske spike', fenomena koja isto valjda traži posebnu knjigu ozbiljnog, temeljitog autora, koji neće biti samo lingvist. Ta misao glasi: "Pula nije Istra, to je puležanska spika, granica je na Velom Vrhu, već u suburbiji nije tapija! U Muntiću nije tapija! Tapija je tu, u zidinama grada!".

Neka mi bude dopušteno: predgrađe, od Fažane i Muntića do seoskih sredina, još je više na udaru tapije, učmalosti, dosade, uz izraženu 'urbanu' raširenost droga. Riječ je o raširenom globalnom fenomenu, dok u Puli (osim te jezične slengovske originalnosti u nazivu fenomena), poziv na tapiju često služi za prebacivanje odgovornosti s često vrlo lijene a silno ohole individualne pozicije (posebno lijeve), u toj cjeloživotnoj 'srednjoškolskoj' infantilnoj provaliji između skrivanja, promatranja, dakle jaza između mršavo danog, pruženog i ekstremnog, nerealnog očekivanja.

I onda ti (najčešće) sredovječni luzeri koji ne dišu bez džointa i alkohola, blate svaki otpor ili personu koja zastupa novu alternativu, ne izlaze dakako na izbore, ostajući u voljenom kafiću puni ciničkih doskočica. Krug je zatvoren, na radost korumpirane vlasti.

S druge strane, nije rijedak slučaj da se došljaci znaju intimno požaliti kako su Puljani zatvoreni u svoje dugotrajne 'prijateljske tabore', s predrasudama (pa i etničkim, ali i regionalnim), nespremni se otvoriti za novo i različito. Kraće, ubogi provincijalizam i kukavičluk, a ne tapija. Unatoč tom fragilnom mitu o 'alternativnoj Puli'.

Nakon šutnje koja je popratila sramotno gašenje Uljanika, simbola radničke Pule, nakon prešutnog prihvaćanja turizma kao 'spasa', ako ništa drugo, taj je mit, srećom, na izdisaju. Ogledalo nam je s pravom okrutno. Tko želi to prihvatiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater