U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI PULA:

 Promocija knjige Frederika Milera "Tajna Isusovog identiteta"


Zaista je velika čast i zadovoljstvo predstavljati knjigu izuzetnog mladog čovjeka, izvrsnog govornika koji je završio studij ekonomije i teologije. Nažalost, nije živio dugo, ali ostavio nam je toliko toga. Ne zaboravimo da je ovo djelo nastalo tijekom teške bolesti, kazao je Mario Šijan u ime organizatora predstavljanja, izdavačke kuće Znaci vremena

Promocija knjige Frederika Milera "Tajna Isusovog identiteta" održana je kao prvi program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

- Zaista je velika čast i zadovoljstvo predstavljati knjigu izuzetnog mladog čovjeka, izvrsnog govornika koji je završio studij ekonomije i teologije. Nažalost, nije živio dugo, ali ostavio nam je toliko toga. Ne zaboravimo da je ovo djelo nastalo tijekom teške bolesti, kazao je Mario Šijan u ime organizatora predstavljanja, izdavačke kuće Znaci vremena.

Veliko znanstveno djelo

Edvard Miler, Frederikov brat koji je završio knjigu nakon što je Frederik izgubio bitku s vrlo teškom bolešću, kazao je da je riječ o velikom djelu s više od tisuću fus-nota, u maniri iznimnog znanstvenog rada.

- Frederik je bio teško bolestan, a u fazama remisije krenuo je pisati knjigu, no potom mu se stanje jako pogoršalo i on je nastavio pisati unatoč strašnim bolovima. Zadnje stranice napisao je 20. srpnja 2017., 21. srpnja su mi naši roditelji javili da mu je iznimno loše, 22. sam se posljednji put čuo s njim, rekao je da nažalost neće stići dovršiti knjigu pa sam mu obećao da ću je ja završiti. Dan kasnije Frederika više nije bilo, kazao je Edvard Miler.

Miroslav Vukmanović je istaknuo da je Frederik Miler bio dobitnik Rektorove nagrade na studiju ekonomije 1995. godine, bio je izniman student, čekalo ga je radno mjesto znanstvenog novaka na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma.

- No, prvi radni dan trebao mu je biti petak, u poslijepodnevnim satima, a zbog vjerskih razloga on to nije mogao prihvatiti. Tada je odlučio i upisao teologiju, rekao je Vukmanović.

Dragutin Matak s Adventističkog teološkog fakulteta rekao je da mu je Miler bio jedan od najboljih studenata ikada, te kako je riječ o vrlo složenom, stručnom djelu.

Riznica informacija i činjenica

Miroslav Đidara kazao je da je poznavao Milera i volio s njime diskutirati, te da je ova knjiga prava riznica informacija i činjenica.

- Njemu su i najkompliciraniji tekstovi jednostavni, to je pravo remek-djelo. On je stvarao u strašnim bolovima, a ljudima nerijetko i obična viroza smeta pri čitanju knjiga, naveo je Đidara.

Lorena Mošnja-Škare, Milerova prijateljica iz djetinjstva, inače prof. dr. s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile, navela je nekoliko emotivnih trenutaka te prisjetila se dugih razgovora s Frederikom, koji su, kada mu se bolest pogoršala, bili telefonski, svake nedjelje.

- Kada više nije mogao govoriti, poslao mi je SMS pozdravljajući mene i supruga uz riječi 'hvala što me se sjećate'. Bio je jednostavno čovjek velikog srca i duše, kazala je.

Na kraju predstavljanja Edvard Miller otpjevao je jednu Frederikovu pjesmu koju je otpjevao i u Australiji, gdje djeluje kao pastor, i to hrvatskom izaslanstvu i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

(V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini