NAJNOVIJEđakovo

Proljetni ophod ljelja u Gorjanima na blagdan Duhova

| Autor: Hina
Hina

U Gorjanima kod  Đakova u nedjelju je na blagdan Duhova, odnosno Pedesetnice, održan Proljetni ophod kraljica ili ljelja, a taj hrvatski narodni običaj ove godine navršava 10. obljetnicu UNESCO-ove zaštite kao nematerijalnog kulturnog dobra.

Ljelje su djevojke iz sela Gorjani kod Đakova koje u proljeće, o blagdanu Duhova, odjevene kao kraljice obilaze selo i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama i mačevnog plesa. 

 Običaj je to koji je ranije bio proširen u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a u većini mjesta počinje se gubiti krajem 19. stoljeća. U Gorjanima na đakovačkom području, uz pauzu od 1956. do 2005., običaj ponovno oživljava u izvornom obliku Kulturno umjetničko društvo Gorjanac. Također KUD Gorjanac ima prava i skrb nad tim UNESCO-vim nematerijalnim kulturnim dobrom. 

 Obnovom 2005. godine, u Gorjanima se Proljetni ophod kraljica ili ljelja  održava svake godine, u vrijeme blagdana Duhova. Običaj seže u vrijeme Turaka, a počiva na legendi da su Turci zarobili sve seoske muškarce koje oslobađaju seoske žene, prerušivši se u muškarce.

 Ljelje su jutros prvo bile na svetoj misi u župnoj crkvi sv. Jakova apostola, a potom su održale program ispred crkve, te krenule u obilazak po selu, posjetivši više seoskih domova gdje su bogato ugošćene, jer ugostiti ljelje je - čast.

  KUD Gorjanac ljeljama u čast organizirao je trodnevne sadržaje, koji završavaju danas.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam