NAJNOVIJE


ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE

Priprema se nova premijera: AUDICIJA ZA ROCK OPERU "LIZISTRATA 21- VODIMO LJUBAV, A NE RAT"

| Autor: Mladen RADIĆ
Manfred Schweigkofler

Za uloge u glazbeno-dramskoj predstavi "Lizistrata 21- Vodimo ljubav, a ne rat" u režiji Manfreda Schweigkoflera, a   prema Aristofanovoj "Lizistrati", u INK-u traže pet glumica - izvođačica i tri glumca – izvođača. Audicija će se održati 19. ožujka u 13 sati u kazalištu. Zainteresirani kandidati trebaju životopis poslati na mail ink@ink.hr, pripremiti se za željenu ulogu i pristupiti audiciji

Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula objavljuje audiciju za glumce - izvođače u glazbeno-dramskoj predstavi "Lizistrata 21- Vodimo ljubav, a ne rat", za koju koncept, ideju i režiju potpisuje Manfred Schweigkofler prema Aristofanovoj "Lizistrati". Schweigkofler na svojoj web stranici najavljuje "Lizistratu" kao rock operu čija bi se premijera trebala održati 21. lipnja u Puli.

U međuvremenu u INK-u za uloge traže pet glumica - izvođačica i tri glumca – izvođača, a audicija će se održati 19. ožujka u 13 sati u kazalištu. Zainteresirani kandidati trebaju životopis poslati na mail ink@ink.hr, pripremiti se za željenu ulogu i pristupiti audiciji.

Aktualnost

Prvi put postavljena na scenu u Ateni godine 411. prije Krista u doba ratnog sukoba Atene i Sparte, "Lizistrata" je jedna od najranijih sačuvanih satiričkih komedija. Naslovna junakinja predvodi rastrojene grčke žene, uslijed odlaska muškaraca na bojište, u svojevrsnom štrajku seksa kako bi njime prevladale želju vlastitih muževa za ratovanjem. Osim što se radi o prvoj grčkoj komediji sa ženskom glavnom ulogom, "Lizistrata" slovi i za najraniji tekst zapadne civilizacije koji se bavi pitanjem marginalizacije žene, sagledanoj u kontekstu šire pacifističke poruke koja djelu još i danas jamči aktualnost. Glavni lik razotkriva nemuštost i nesposobnost oligarske, antidemokratske vlasti i time apelira na svekoliko građanstvo da se ne da zavaditi i dijeliti u kaste i sukobljene interesne klase, već da isključivo razmišlja o dobrobiti svog polisa/grada, stoji u najavi projekta.

Redatelj je vječnu aktualnost teksta spojio s glazbenim trenucima svjetske pop i rock scene koji dodatno aktualiziraju ovu 2500 godina staru komediju.

Manfred Schweigkofler međunarodno je priznati kreativni direktor, producent, redatelj, scenograf, oblikovatelj svjetla i organizator događanja. Svojim produkcijama predstavio se publici u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Norveškoj, Finskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj i SAD-u. U razdoblju od 2001. do 2012. godine djelovao je kao ravnatelj i umjetnički voditelj Novoga gradskog kazališta u Bolzanu (Nuovo Teatro Comunale di Bolzano). Publika i stručna javnost bila je oduševljena njegovim projektima s područja plesne i glazbene umjetnosti. Od 2002. do 2012. godine bio je ravnatelj i umjetnički voditelj najznačajnijega talijanskoga plesnog festivala Bolzano Danza.

Veliki projekti

Ostvario je mnogobrojne predstave na sportskim događajima, primjerice, svečano otvaranje Svjetskoga prvenstva u biatlonu 2007. godine u Italiji. Djeluje kao predavač iz područja destinacijskoga menedžmenta i organizacije događaja, a predaje i teme iz kreativnosti i inovacija. Sudjelovao je na izvedbama dviju svjetskih izložbi Expo, 2000. u Hannoveru i 2015. u Milanu. Kreativni je direktor njemačke udruge Xpand Destinantion Management i umjetnički voditelj Muzeja planinarske fotografije u Bolzanu. U Sloveniji je poznat prije svega po nezaboravnoj režiji "Renskih nimf" 2005. i postavljanju Verdijeva "Otella" 2016., te Parmine "Ksenije" i Orffove "Carmine Burane", 2017. godine u SNG Operi i Baletu u Ljubljani. Od 2010. godine postavio je mnogobrojne opere u Europi i SAD-u.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam