ZAGREB

"Priče s plaže Pauline P. " Sanje Polak - novi dnevnik djevojčice Pauline

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Paulina P. popularni je i omiljeni dječji književni lik, a nove zgode s njezinim prijateljima s ljetovanja u Vodicama mogu se pročitati na stranicama njezina novoga dnevnika, sedmoga u nizu, "Priče s plaže Pauline P." iz pera književnice Sanje Polak.

Djevojčica Paulina ovoga puta opisuje ljetovanje nakon završetka petog razreda osnovne škole kada cijelo ljeto provodi u Vodicama - velikom dalmatinskom turističkom mjestu, izvijestila je u petak Mozaik knjiga - nakladnik nove knjige Sanje Polak.

Paulinina družina samostalno rješava životne probleme

Paulina opisuje svoja razmišljanja o svemu što vidi, osjeti i doživi na velikoj vodičkoj plaži, a uz pomoć novih prijatelja koji žive u Vodicama, donosi zanimljive, neobične i duhovite životne situacije u kojima se svakodnevno javljaju i isprepleću različite emocije.

Njezini prijatelji i ona nailaze na brojne životne probleme koje nastoje samostalno riješiti, a vesela družba Paulininih prijatelja kreće u veliku avanturu stvaranja nečega značajnog i novoga za grad Vodice i za svu djecu koja ljeto provode u tom gradu.

Kako je navedeno, priče su napisane jednostavnim, duhovitim i iskrenim pismenim izrazom pa će se mnoga djeca moći u njima prepoznati. Riječ je o zanimljivom i toplom štivu koje će, istaknuto je, mladi čitatelji sa zadovoljstvom čitati ovoga ljeta ma gdje bili.

Autorica Sanja Polak je pak neobična učiteljica u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Zagrebu i obična mama dviju dobrih kćeri na zagrebačkim Srednjacima. Dobro zna i koliko je čitanje vrijedno i važno pa djeci s kojima se susreće uvijek kaže - Čitajte svaki dan barem petnaest minuta, a uz čitanje postajete bolji i uspješniji ljudi, ističe nakladnik.

Osim što radi u školi, radi i u izdavačkoj kući Mozaik knjiga gdje svaki mjesec uređuje časopis za djecu "Prvi izbor".

Sanja Polak piše često i puno. Do sada je napisala mnogo scenarija za dječje emisije Hrvatskog radija, nekoliko scenarija za emisije Dječjega i obrazovnoga programa Hrvatske televizije, nekoliko čitanki i udžbenika za hrvatski jezik i matematiku te jedanaest knjiga za djecu - "Dnevnik Pauline P.", "Drugi dnevnik Pauline P.", "Petrica Pričalica", "Pobuna Pauline P.", "Mali Jan ima plan", "Mala Ema straha nema", "Dnevnik dobrih anđela", "Gorski dnevnik Pauline P.", "Morski dnevnik Pauline P.", "Skijaški dnevnik Pauline P." i "Nogomet za pet".

Među ostali priznanjima, za roman "Drugi dnevnik Pauline P." dobila je 2004.  nagradu "Mato Lovrak", a odabrana je i na IBBY Honour List 2016 (IBBY-jevu Časnu listu).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum