ZAGREB

Najpoznatiji triler Patricije Highsmith "Duboka voda" od sada na hrvatskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik Mozaik knjiga objavio je hrvatski prijevod romana "Duboka voda", jednog od najpoznatijih psiholoških trilera slavne američke književnice Patricije Highsmith.

Patricia Highsmith (1921.-1995.) u svojoj zavidnoj karijeri koja je trajala gotovo pola stoljeća napisala je 22 romana i nekoliko kratkih priča koje su pronašle put do milijunskih čitatelja. Najpoznatija je po psihološkim trilerima koji su poslužili kao podloga za brojne filmske adaptacije.

Njezin debitantski roman "Neznanci u vlaku" adaptiran je tri puta, od čega je najpoznatija verzija Alfreda Hitchcocka iz 1951.

Uz to je poznata po hvaljenom nizu romana o ubojici Tomu Ripleyju, tzv. Riplijadi, a pisala je i brojne novele, često mračne, satirične ili začinjene crnim humorom. Za svoj rad Highsmith je primila brojne nagrade i priznanja. Preminula je u veljači 1995. godine Švicarskoj, u 74. godini.

Kako se ističe u najavi, "Duboka voda" jedan je od najpoznatijih psiholoških trilera slavne američke književnice. Iako prvi put objavljen 1957. godine, roman je ubrzo postao klasikom i od tada nikada nije nestao s knjižarskih polica. Prvi je puta po njemu snimljen film u Francuskoj 1981. godine, a 2021. godine izlazi i filmska adaptacija s Benom Affleckom u ulozi Vica Van Allena.

Melinda Van Allen prekrasna je, privlačna ali i tvrdoglava mlada žena. Na nesreću Vica Van Allena ona mu je supruga. Premda je u njihovu braku ostalo još nešto malo ljubavi i ljubomore, Melinda ni ne pokušava skrivati svoje avanture s naočitim i uspješnim muškarcima. No kad jedan od njezinih ljubavnika bude ubijen, Melinda će odmah optužiti svoga supruga. A onda će mjestom krenuti i glasine, zbilja i izmišljotine će se pomiješati i dovesti Vica do ludila. Bit će samo pitanje dana kad će Vic doista zakrvaviti ruke.

Knjiga je objavljena u prijevodu na hrvatski Saše Dracha. Do sad su na hrvatski prevedeni i njezini romani "Sovin huk", "Edithin dnevnik", "Igra za žive", "Staklena ćelija", "Šeprtlja", "Ta slatka mučnina", "Talentirani gospodin Ripley", "Ripleyjeva igra", "Ripley pod zemljom" i "Carol".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini