DUBROVNIK

Preminuo hrvatski dirigent Baldo Podić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Renomirani hrvatski dirigent Baldo Podić preminuo je u Švicarskoj u 78. godini, objavio je u srijedu Dubrovački simfonijski orkestar.

Rođen u Dubrovniku 1942. godine, Podić je studirao dirigiranje i povijest glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 1962. do 1966. godine radio je kao operni korepetiror u Hrvatskom narodnom kazalištu te asistent u Zagrebačkoj filharmoniji.

Podić je karijeru nastavio u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, potom i kao korepetitor u Beču te operni dirigent u Linzu, Ulmu, Baselu, Düsseldorfu, Essenu, Kasselu... Bio je i glazbeni ravnatelj Opernoga studija Pariške opere, djelovao je na ljetnim tečajevima u Firenzi te uspješno gostovao na Dubrovačkim ljetnim igrama, festivalu u Zagrebu i Splitu, a surađivao je i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

U švicarskom gradu Baselu prvi put je nastupio 1975. godine i zadržao se do mirovine 2007. godine. Bio je prvi dirigent u tamošnjem Gradskom kazalištu, gdje je dirigirao, između ostalih, djelima Donizzetija, Verdija, Bellinija i Puccinija, uključujući švicarsku premijeru Donizzetijeve "Parisine" i scensku predstavu Verdijeve "Messa da Requiem".

Kao gostujući dirigent nastupao je i u Sieni, Spoletu, Trstu, Bonnu, Dusseldorfu, Hamburgu, Munchenu, Montpellieru, Nantesu, Zagrebu te Chicagu.

"Rođen sam 1942. u Dubrovniku, u Zamanjinoj ulici, tako reći na Stradunu. Rekli su mi da je u trenutku moga rođenja na Stradunu svirala talijanska muzika. Možda je i to utjecalo na mene…", zapisano je u jednom sjećanju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum