SPLIT

Premijerno izvedena drama "Teške ljubavi" Itala Calvina u okviru Splitskog ljeta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Drama "Teške ljubavi," koju je prema zbirci kratkih priča Itala Calvina režirao  Aleksandar Švabić, premijerno je izvedena u ponedjeljak navečer u sklopu 66. Splitskog ljeta na ambijentalnoj pozornici na Sustipanu, tik uz more.

Calvinove kratke priče koje tematiziraju ljubav i problematiku ljubavi u komunikaciji za tu je predstavu adaptirao dramaturg Ivan Penavić, a premijera je izvedena u koprodukciji splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i Gradskog kazališta mladih Split.

Redatelj Švabić je istaknuo kako ta predstava ističe dramske naboje, vješto prikrivene Calvinovom glorifikacijom lakoće postojanja.

"Drama 'Teške ljubavi' pretvara se u provokativnu scensku činjenicu koja istražuje ljudske odnose, ali i propituje konvencije kazališne estetike", rekao je Švabić.

Ravnatelj splitskog Gradskog kazališta mladih Ivo Perkušić rekao je da je Calvino precizno opisao ljubavne odnose.

"Calvino im matematički mozak  - bavio se financijama, a pored toga i pisao je. On je na jedan postmodernistički i  neorealistički način opisao sve ono  što se očitava i u našoj predstavi," rekao je Perkušić.

Naslov predstave "Teške ljubavi" nosi ime po zbirci kratkih priča Itala Calvina napisanih 1970., u kojima pratimo avanture činovnika, supruge, kratkovidne osobe, kupačice, vojnika i vlakovnog putnika. Dramaturg Penavić je istaknuo kako odnos, to jest različit prvi dojam na naslov "Teške ljubavi"  i  "Avantura o vojniku" - svaka priča u originalnom naslovu nosi riječ avantura - odaje ideju predstave.

"Tako adaptacijom ovih priča u prvi plan postavljamo svakodnevicu, točnije uočavanje lake uhodanosti u svakodnevno, ponavljajuće, neupitno življenje...'Teške ljubavi'  predstava je o poteškoćama u komunikaciji, a potom i u ljubavi, kao specifičnom komunikacijskom odnosu. Ljubavi prema vlastitom miru koliko i vlastitom nemiru, ljubavi prema svakodnevnim avanturama koje u očima drugih izgledaju kao loše navike ili žute minute nemirnih putnika,"  objasnio je Penavić.

Po Penavićevom tumačenju, "Teške ljubavi" pokazuju piščevu sposobnost hvatanja trenutka.

"Calvino važnost daje svim trenucima između aktivnih događanja, prikazuje ogoljenu svakodnevicu u kojoj smo pustolovi vlastitih misli, šalje u oslikanu vječnost dio života na koji ne obraćamo previše pozornosti. Samim time, ova predstava imala je kompliciran zadatak identificirati i pokazati potencijalno dramsko događanje tako vješto prikriveno Calvinovom glorifikacijom lakoće postojanja, lebdenja između vlastitih misli i ritmova života koji nas drže zajedno," istaknuo je Penavić.

Predstava je posebna i po tome jer je riječ o koprodukciji dvaju splitskih teatara - Gradskog kazališta mladih i HNK.

Ženske uloge igrale su glumice Gradskog kazališta mladih Split: Vanda Boban Jurišić, Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić, Nada Kovačević, dok su muške uloga igrali glumci splitskog HNK-a : Luka Čerjan, Pere Eranović i Mijo Jurišić.

Predstava "Teške ljubavi" je druga od ukupno tri dramske premijere na ovogodišnjem Splitskom ljetu. 

Drama "Francuzica" Ilije Zovka premijerno je izvedena 23. srpnja,  a treća premijera je na programu 8. kolovoza kad će biti izvedena drama  "Dom za nezbrinutu djecu" Jelene Bosančić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini