ZAGREB

Premijere hrvatskih filmova na festivalu Beldocs

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 3. do 10. rujna u Beogradu i online, nekoliko će hrvatskih filmova imati svoje premijere.

Svjetsku premijeru na festivalu će imati "Bijeli Božić" Josipa Lukića, a međunarodnu "Doktorice, pem v grobeka" Nikoline Barić, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Hrvatska manjinska koprodukcija "Govori da te vidim" Marije Stojnić otvara Festival, dok će se u industrijskom dijelu festivala, u programu Beldocs in Progress koji se odvija online, predstaviti dokumentarno-animirani film u razvoju "Funk Yu" Franka Dujmića.

Kratkometražni film Josipa Lukića "Bijeli Božić", nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti, prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa Meteori, namijenjenog 'radikalnim arthouse dokumentarcima, hibridnih žanrova i dokumentarno-igranih formi'.

Dokumentarni film o nezavidnom stanju u domaćem zdravstvu "Doktorice pem v grobeka", koji se tijekom prošlogodišnjeg izdanja festivala razvijao u programu Beldocs in progress, prikazuje se u sklopu programa Posebne projekcije.

Svjetska premijera filma održat će se 27. kolovoza na Liburnia Film Festivalu, a projekcija na Beldocsu bit će mu međunarodna premijera. Nikolina Barić taj film je režirala, snimila, montirala, producirala te za njega napisala scenarij.

"Govori da te vidim" redateljice Marije Stojnić premijeru je imao na prošlogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA, a u Beogradu se prikazuje u sklopu nacionalnog natjecateljskog programa.

U sklopu programa za razvoj dokumentarnih filmova Beldocs in Progress u industrijskom dijelu festivala predstavit će se i dugometražni dokumentarno-animirani film "Funk Yu "redatelja Franka Dujmića, priča o redatelju koji želi napraviti film o jugoslavenskom funku i njegovoj opsjednutosti vinil pločama.

Festival u svom trinaestom izdanju donosi  više od 135 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja na sedam beogradskih lokacija, u skladu s epidemiološkim mjerama. Filmovi će tijekom trajanja festivala biti dostupni i na online platformi Cinesquare.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini