KARLOVAC

Premijera predstave "Grane smo na vjetru" u Karlovcu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Gradskom kazalištu "Zorin dom" u Karlovcu u petak će premijerno biti izvedena predstava "Grane smo na vjetru" koja nas, kako uoči premijere kaže redatelj Peđa Gvozdić, osvještava da puno toga možemo promijeniti i sami, samo ako se ne prepustimo svemu oko sebe.

Predstava je nastala po knjizi Jeana Gionoa iz 1953. godine o jedinstvenom postignuću Elzéarda Bouffiera, pastira koji je strpljivo pošumljavao jalovu zemlju, a u dramaturgiji Ane Prolić izvodi je profesionalni ansambl Zorin doma.

Gvozdić objašnjava da ga je više ljudi u početku propitivalo zašto radi na tekstu o čovjeku koji je sadio stabla, što se time uopće može postići, ali je dramaturginja Ana Prolić, kako je rekao, od njegove prve ideje teksta i koncepta napravila priču, dramatizirala je i sada je to “priča sa zapletom o nekim temama koje se mogu ticati svih nas danas". To je predstava o nadi i o važnosti pozitivnog pogleda na svijet, dodao je.

"Samo ako se ne prepustimo svemu oko nas promijeniti puno toga možemo i sami", rekao je Gvozdić govoreći o temi i motivaciji za predstavu.

Proces stvaranja bio je jako težak, traje još od siječnja uz mnoge nedaće i prekide, no sve to samo je jače podcrtavalo, kaže Gvozdić, da je ovakva predstava i poruka predstave potrebna baš danas, ove godine.

Pretpremijera je bila 27. studenoga, premijera je trebala biti odmah sutradan, ali je odgođena, jer se osjetio izostanak dvojice glumaca u vrijeme završnih priprema pred premijeru, koji su tada bili pozitivni na covid.

“Dobro je da smo premijeru odgodili jer se jednostavno vidjelo da nam ponešto u nekim scenama nedostaje, a sada smo sve to zaokružili i jučerašnja je generalna proba pokazala da je sve dobro”, rekao je Gvozdić i poželio da se ne obistine kazališna praznovjerja da nije dobro kad je generalna proba dobra.

“Svi su dali sve od sebe, svima je stalo do predstave i to se vidi i osjeća na sceni. Svi su glumci zdravi, negativni, ali s pozitivnim nabojem, rekao je Gvozdić.

Ima i lutkarstva i žive svirke i predstava je atraktivna ambijentalno, glumački jaka, mislim da je to najjača predstava koju smo do sada napravili, najkompleksnija,

Večerašnja je publika na poziv, izostala je slobodna prodaja ulaznica, jer se zbog epidemioloških mjera dvorana s 328 mjesta može popuniti s 54 gledatelja.

Gvozdiću je zbog toga žao, jer kaže da voli čuti mišljenje prijatelja i kolega, obitelji, ali da mu je još draža čuti tzv. običnu publiku.

“Mi kazalištarci drugačije gledamo predstave, ali ako publika shvati poruku i reagira na predstavu, to mi je još draže, ali nadam se da ćemo predstavu odigrati puno puta i da će ju moći vidjeti puno Karlovčana”, zaključio je Gvozdić i najavio prvu reprizu za nedjelju i onda jednu narednog vikenda.

U predstavi redatelj Peđa Gvozdić i glumi, uz Vanju Gvozdića, Andru Damiša, Lovorku Trdin, Nina Pavlekovića, Linu Brozića i Luciju Matković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater