RIJEKA

Premijera predstave "Carevo novo ruho" u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u subotu je premijerno izvedena predstava "Carevo novo ruho", nastala u koprodukciji ovog kazališta i Lutkovnog gledališča Maribor.

 Predstava redatelja Zorana Petroviča po motivima Hansa Christiana Andersena sastavni je dio projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Premijera u mariborskom lutkarskom  kazalištu održana je 26. lipnja ove godine.

 U predstavi dvojica dječaka se igraju u napuštenoj tvornici tekstila, a igračke su im konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Pripovijedaju priče zamišljajući drugačiji svijet, u kojem njihovi roditelji ponovno imaju posao, a tvornica opet radi. Dječaci žive u svijetu kojim vlada car, pa se u predstavi razvija dobro poznata priča o prevarantskom stvaranju careve nove odjeće. No, u ovom slučaju, zlatnici koje lažni modni kreatori steknu prevarom podijele se građanima.

 Priča ove predstave nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet, ideja je autora.

 Dramaturg je Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Toni Soprano i Monika Pocrnjić. Soprano je i kostimografkinja, autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom a skladatelj je Josip Maršić. 

 Predstavu izvode Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka) i Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor). 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom