DUŠKO MARUŠIĆ ČIČI ZLAŽE U GALERIJI LUKA

Predstavljene sugestivne ljepote Čabra

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Tradicionalno, kao već i dugi niz godina, ali skoro svaki put u drugom prostoru, u povodu Dana grada Pule, u Galeriji Luka u subotu je otvorena izložba fotografija poznatog pulskog fotografa Duška Marušića Čičija "Čabar". Naime, svake godine ovaj umjetnik prezentira publici fotografije jednog od gradova s kojima je Pula pobratim, stoga su u publici bili predstavnici brojnih gradova pobratima s Pulom.

Tradicija

- Tradicija se nastavlja, i ove godine Duško Marušić Čiči u povodu Dana grada Pule donosi fotografije jednoga od pulskih gradova pobratima, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Čiči je potom pozdravio prijatelje iz gradova pobratima, te kazao je da se prije dosta godina u njegovoj glavi rodila ideja da bi fotografirao ljepote gradova pobratima.

- Pulu sam tako predstavio diljem svijeta, bila je u Japanu. Austriji, Njemačkoj, Italiji, sve putem fotografija, a o Čabru vam neću govoriti jer Čabar je svugdje oko vas, kazao je Čiči ističući da je Pula otišla daleko u svijet zahvaljujući bratimljenju i fotografijama.

Potom je Filip Zoričić govorio i o povijesnim vezama Pule i Čabra, uz podatak da je upravo u Čabru   29. kolovoza 1944. formirana 43. istarska divizija, koja je imala težak put, ali veliku ulogu u povijesti, zbog svoje važnosti. Govorio je o povijesti te divizije, spomenuvši da je 15. rujna 1974. godine održano bratimljenje Pule, kao mjesto domicila 43. istarske divizije i Čabra, kao mjesta njezina formiranja.

Otvorenju izložbe prisustvovala je delegacija iz Venecije, a predsjednica gradskog vijeća Venecije Ermelinda Damiano govorila je o povijesnim vezama Pule i Venecije, koje su drevne i duboke.

Vjenčanje s morem

Prošle godine, tijekom dvodnevne tradicionalne proslave najstarije i najvažnije venecijanske manifestacije - Festa della Sensa, poznate još i kao "Vjenčanje s morem" na kojoj su u ime Grada Pule sudjelovali gradonačelnik Boris Miletić te predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić, Miletiću je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnara uručio prsten koji simbolizira kulturno bratimljenje dvaju gradova, a prsten vraćaju Veneciji početkom lipnja ove godine, kada se ponovno održava proslave Sense.

Damiano, a i predstavnik grada Venecije Giovanni Giusto, kao i predsjednik pulskog Gradskog vijeća Tiziano Sošić naglasili su da kroz razmjenu prstena, posljednjih je godina obnovljena tradicija, koja je rezultirala kulturnim bratimljenjem brojnih gradova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of