NAJNOVIJE


"DIVLJACI" I "LJETO"

Predstavljene knjige Danijela Žeželja: KNJIŽEVNOST NE PRIPADA KNJIZI, NEGO PRIPADA SVEMU

Danijel Žeželj i Jelena Paljan (Manuel ANGELINI)

Na 24. Sajmu knjige predstavljene su sinoć dvije knjige strip autora Danijela Žeželja "Divljaci" i "Ljeto", a bilo je to prvi put u povijesti Sajma, kako je istaknula voditeljica Paola Orlić, da su dvije knjige predstavljene na jednoj prezentaciji.

"Divljaci" su nastavak priče otprije dvije godine, kada se Žeželj izložbom predstavio u galeriji Makina. Na toj izložbi, kao i u spomenutoj knjizi, sakupljeni su portreti prvenstveno književnika, ali i umjetnika i drugih Žeželju važnih ljudi, a te portrete prate njihovi citati. Zastupljeni su tu i glazbenici poput Toma Waitsa ili Franka Zappe, a tu su i Vincent Van Gogh i Muhammad Ali.

Projekt je počeo kao Žeželjev osobni dnevnik prije neke tri godine. Uskoro je shvatio da će od toga nastati knjiga, no kaže da ovo nije zatvorena cjelina jer ima još ličnosti koje bi se mogle dodati.

- Književnost ne pripada knjizi, nego pripada svemu i svi ovi ljudi bi mogli biti književnici, smatra Žeželj, a gvoreći od piscima koji pružaju otpor sistemu konstatirao je da "svaki dobar pisac pruža otpor sistemu" i da su "sistem i kreativnost dvije potpuno različite stvari".

Pogovor knjizi napisala je Olja Savičević Ivančević koja je kazala da su u knjizi neki od njenih najdražih pisaca i istaknula: "Lijepo je vidjeti kako oni izrastaju iz tih svojih rečenica, kao da su se one otjelotvorile."

Ona je i autorica priče "Pederi" koja je poslužila kao predložak za scenarij filma "Trešnje" koji je pak Žeželj pretvorio u strip knjigu "Ljeto". Scenarij za "Trešnje" napisala je Jelena Paljan koja, a priča je to o dva dječaka čije se prijateljstvo ne sviđa odraslima.

Žeželj smatra da je film puno uspjeliji od stripa, pojasnivši to i time da ono što se može u filmu, ne može se u stripu. Ipak, kada govori o stripu općenito, tu je optimist.

- Strip je jedan hibrid i zato je još uvijek mlad, on je strahovito živ, doživljava procvat jer se hrani drugim medijima, a ostaje itekako svoj, zaključuje Žeželj. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam