ZAGREB

Predstavljen zbornik o bugarsko-hrvatskim kulturnim vezama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zbornik o bugarsko-hrvatskim znanstvenim, kulturnim i duhovnim vezama s Međunarodne znanstvene konferencije posvećene 150. godišnjici osnutka Bugarske akademije znanosti, održane u Sofiji 2019. godine, predstavljen je u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Zbornik "???????-????????? ??????, ???????? ? ??????? ?????? / Bulgarian-Croatian scientific, cultural and spiritual relations", koji su uredili Svetlozar Eldarov, Antoaneta Balčeva, Irina Ognjanova i Ljudmila Mindova tiskan je u Sofiji ove godine u izdanju Bugarske akademije znanosti, Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju, priopćio je HAZU.

Obuhvaća 21 rad bugarskih i hrvatskih autora (znanstvenih i kulturnih djelatnika iz različitih akademskih i kulturnih ustanova iz Hrvatske i Bugarske), a rezultat su rada na zajedničkim projektima Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, Odsjeka za povijest hrvatske književnosti Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU i Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije znanosti.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt podsjetio je na predstavljanju na tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa Hrvata i Bugara i njihovih dviju akademija koji su rezultirali i suradnjom bugarskih i hrvatskih znanstvenika u kontinuiranom istraživanju uzajamnih poveznica dvaju naroda.

Zbornik su predstavili dr. sc. Irina Ognjanova, dr. sc. Damir Karbić i dr. sc. Tihana Luetić.

Radovi u zborniku posvećeni su hrvatsko-bugarskim znanstvenim, kulturnim i duhovnim odnosima u razdoblju od srednjega vijeka, preko preporodnog razdoblja, vremena formiranja građanskog društva u 19. stoljeću, pa do međuratnog i ratnog perioda sve do suvremenosti. Rasvjetljavaju se različita pitanja iz područja kulturne razmjene te niz povijesnih paralela oba naroda preko umjetničko-književnih veza, religijsko-političkih odnosa, do širih kulturnih relacija Hrvata i Bugara.

Objavljivanjem ovog zbornika nastavljena je višegodišnja uspješna povijesna i književnopovijesna suradnja hrvatskih i bugarskih znanstvenika, koja u kontinuitetu traje već više od dvadeset godina. Osim svoje znanstvene vrijednosti, zbornik bi širu čitateljsku publiku mogao pronaći i među pripadnicima bugarske manjine u Zagrebu, u akademskoj zajednici, među slavistima, povjesničarima, profesorima i studentima, te prevoditeljima, književnicima i drugim kulturnim djelatnicima, zainteresiranim za teme zajedničke prošlosti Hrvata i Bugara.

Na predstavljanju zbornika bili su i bugarska veleposlanica u Hrvatskoj Genka Georgieva i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj Raško Ivanov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater