OSOR

Predstavljen projekt "Osorski vremeplov" - nova dimenzija prošlosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turistička zajednica Maloga Lošinja u suradnji s Lošinjskim muzeje predstavila je projekt "Osorski vremeplov" za upoznavanje bogate povijest grada Osora na otoku Cresu, još od antičkog doba.  

Projekt "Osorski vremeplov", zahvaljujući tehnologiji virtualne stvarnosti, korisniku omogućava da kroz 11 priča upozna bogatu povijest Osora, njegova zaštitnika sv. Gaudencija, život ljudi u rimsko doba te obred krštenja u nekadašnjoj krstionici, priopćila je u utorak TZ Maloga Lošinja.

Projekt je predstavljen u ponedjeljak točno u 10:18 sati, a ta satnica, kako je objašnjeno, simbolizira godinu 1018. kada je kuna prvi puta korištena kao platežno sredstvo i to upravo u Osoru.

Virtualna konstrukcija temeljena na arheološkim i drugim istraživanjima

Rekonstrukcija mogućih situacija i prostora temeljena je na arheološkim i drugim stručnim istraživanjima kako bi se Osor prikazao od antike i srednjega vijeka do danas.

Među pričama je ona o podizanju antičkog Osora "Apsorus, metropola", o samostanu sv. Petra, legendi o Argonautima, ukrcavanju brončanog kipa Apoksiomena, priča o osorskim zidinama, kuni i naposljetku priča "Daleki akordi" o Osorskim glazbenim večerima.

"Osor je u prošlosti imao važno mjesto u povijesti Jadrana. Plovidba sjevernim Jadranom bila je nezamisliva bez prolaska kroz Osor, tisućljećima dominantnu metropolu. Ta bogata povijest grada predstavljena je na zanimljiv, atraktivan i kvalitetan način kroz digitalnu tehnologiju virtualne stvarnosti", rekla je ravnateljica Lošinjskoga muzeja Zrinka Ettinger Starčić.

Projektom se želi valorizirati prirodna baština i bogata povijest Osora, te razvijati kulturni turizam na poučan i zanimljiv način korištenjem visoke tehnologije.

Osor - muzej na otvorenom

Gradonačelnica Maloga Lošinja Ana Kučić rekla je kako ju raduje što su sami Osorani zadovoljni ovim projektom.

Cijeli grad Osor zapravo je muzej na otvorenom, u kojemu su umjetnici svih epoha ostavili svoj trag, od suvremenoga Meštrovića do ostataka antičkih zidina, utvrda, prve ranokršćanske bazilike, a vrtovi i parkovi u zelenilu kriju tragove prastarih antičkih vila, renesansnih portala i samostana.

Posjetitelji mogu otkriti Osor uz virtualnu šetnju u trajanju od 45 minuta, rekao je direktor TZ Grada Maloga Lošinja Dalibor Cvitković.

Uz kupnju karte preuzimaju se naočale i slušalice, s mogućnošću odabira pet jezika, u Arheološkoj zbirci Osor, Lošinjski muzej. Projekt je osmišljen  na otvorenom, gdje će korisnici na označenim mjestima aktivirati svoje naočale i tako uroniti u prošlo vrijeme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum