OD 13. DO 21. SRPNJA U ARENI

PREDSTAVLJEN PROGRAM PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA "General" Antuna Vrdoljaka otvara 66. Pulu, dolazi i "Teret" Ognjena Glavonića

| Autor: Zoran ANGELESKI

Ravnateljica festivala Gordana Restović istaknula je da se za sudjelovanje na 66. Pulskom filmskom festivalu prijavilo preko 130 filmova, što svjedoči o visokom interesu autora da svoje filmove predstave upravo u Puli * Festival će po prvi puta posjetiti direktor filmskog odjela Festivala u Cannesu Christian Jeune

Na predstojećem 66. Pulskom filmskom festivalu, koji će se održati od 13. do 21. srpnja, natjecat će se 14 filmskih naslova, od čega osam u programu 'Hrvatskog filma' i šest u programu 'Manjinskih koprodukcija'. Festival će po prvi puta posjetiti direktor filmskog odjela Festivala u Cannesu Christian Jeune.

U programu 'Hrvatski film' prikazat će se "General" Antuna Vrdoljaka, kojim se Festival i otvara, "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević, "Dopunska nastava" Ivana Gorana Viteza, "Koja je ovo država" Vinka Brešana, "Moj dida je pao s Marsa" Dražena Žarkovića i Marine Škop, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine, "F20" Arsena Antona Ostojića i "Sam Samcat" Bobe Jelčića.

Višestruko nagrađivan debitantski film mladoga redatelja iz Pančeva Ognjena Glavonića "Teret", koji prati priču vozača kamiona Vlade (Leon Lučev) koji tijekom NATO-vog bombardiranja Srbije dobije zadatak da preveze misteriozni teret iz Kosova u Beograd, prikazat će se unutar natjecateljskog programa 'Manjinskih koprodukcija' PFF-a, kao i filmovi "Šavovi" Miroslava Terzića, "Izbrisana" Mihe Mazzin, "Reži" Koste Đorđevića, "Bog postoji njeno ime je Petrunija" Teone Strugar Mitevske i "Rafael" Bena Sombogaarta.

Udarni filmski program 66. Pule danas su u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavili umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vidačković i ravnateljica PFF-a Gordana Restović. Ona je istaknula da se sukladno javnom pozivu za sudjelovanje na 66. Pulskom filmskom festivalu prijavilo preko 130 filmova što svjedoči o visokom interesu autora da svoje filmove predstave upravo u Puli. Najavila je da je osigurano i novo platno na kojemu će se prikazati najnoviji filmovi domaće i strane produkcije.

Hrvatski filmovi i manjinske koprodukcije izvan konkurencije (sekcija 'Kontrapunkt') bit će predstavljen idući tjedan, a 'Međunarodni program' i ostali programi u lipnju.

Uz dugometražni, predstavljen je i program 'Kratke Pule', u kojemu će se prikazati sedam kratkih igranih filmova - "Više ne znam ko smo mi" Borisa Homoveca, "Minute" Vanje Nikolić, "Mehanika 2" Bojana Radanovića, "Sahrana" Tina Meze, "Bepo" Filipa Antonia Lizatovića, "Uzimam" Petra Vrate i Ograda Lednite Zeqiraj te tri dokumentarna filma, "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića, "Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana" Marka Pavlovića i Vlade Bobana te "Heroine domovinskog rata" Irene Ščurić.

Na zatvaranju Festivala bit će prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva te snimka koncerta 'Oliverovih 70' iz zagrebačke Arene.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich izjavio je da mu je čast što će ove godine, obnašajući novu funkciju, sudjelovati na Pulskom filmskom festivalu, iako je, veli, redovito pratio i posjećivao manifestaciju i prije te da je Festival oduvijek poseban i značajan za nacionalnu produkciju.

U ime Hrvatskog Telekoma, putem priopćenja, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike Richard John Brešković izrazio je zadovoljstvo tradicionalnom suradnjom Pulskog filmskog festivala i Hrvatskog Telekoma, koja se nastavlja 17. godinu za redom. Najavio je da će se i ove godine omogućiti nekoliko atraktivnih filmova ekskluzivno u 'MAXtv Videoteci' i na 'MAXtv To Go' platformi, kako bi i oni koji ne mogu doći u Pulu također mogli uživati u festivalskim filmovima.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater