ZAGREB

Predstavljen program filmova kampanje "Povratak u kino"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Uoči projekcija triju hrvatskih filmova u hrvatskim multipleks dvoranama Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) predstavio je program hrvatskih filmskih uspješnica u sklopu svoje kampanje "Povratak u kino". 

HAVC je izvijestio da je program obilježen u utorak prikazivanjem filmova "Sonja i bik" redateljice Vlatke Vorkapić, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" u režiji Predraga Ličine te "Šegrt Hlapić" redatelja Silvija Petranovića. 

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich rekao je da će se s programom hrvatskog filma u CineStaru nastaviti i na jesen, a u Kino mreži će se prikazivati noviji i stariji filmovi. "Bit će tu i dokumentaraca te program posvećen dokumentarnim filmovima o Domovinskom ratu, a kampanja je popraćena izvrsnim promidžbenim spotovima za koje je zaslužna ekipa koju je vodio Hrvoje Hribar", dodao je.

Kreativni direktor kampanje, redatelj Hrvoje Hribar, ustvrdio je da je to bila i prilika da se napravi istraživanje kroz povijest hrvatskog filma ispita što nam je film kroz protekla desetljeća imao za reći o Covidu, pandemiji, "svemu ovome potpuno nemogućem i nevjerojatnom što živimo. 

Kino mreža će, osim prva tri naslova, kroz rujan prikazivati i druge uspješnice iz raznih razdoblja domaće kinematografije, poput "Čudesne šume" u režiji Milana Blažekovića (1986.), "Kapetan Mikula mali" Obrada Gluščevića (1974.), "Servantes iz Malog mista" redatelja Daniela Marušića (1982.), "U raljama života" u režiji Rajka Grlića (1984.), "Sretno dijete" Igora Mirkovića (2007.), "Gosti iz Galaksije" Dušana Vukotića (1981.) te kratki igrani film "Teleport Zovko" Predraga Ličine (2013.). 

Kampanja za "Povratak u kino" počela je 20. kolovoza, a osmišljena je kroz seriju imaginarnih filmskih najava nastalih interpretacijom sedam filmskih naslova.

"Domaća filmska industrija kroz ovu akciju želi nam poručiti kako snaga sedme umjetnosti, raskoš filmske mašte i njezina opaka istinitost ne mogu nestati. Teško je nadomjestiti čaroliju filmske dvorane, a veliki filmovi nisu napravljeni za prikazivanje na džepnim telefonima", poručuju iz HAVC-a.  

Selektori programa hrvatskog filma su izvršni producent Zagreb Film Festivala Hrvoje Laurenta, direktor Kina Mediteran i Festivala mediteranskog filma u Splitu te predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Alen Munitić i redatelj Hrvoje Hribar. 

Kampanja je humanitarnog karaktera, a prihod od ulaznica namijenjen je restauraciji filma "Sedmi kontinent", zanemarenom remek djelu Dušana Vukotića, kojem prijeti fizičko propadanje.
 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom