RIJEKA

Predstavljen digitalni fundus riječkoga Pomorskog i povijesnog muzeja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Digitalni fundus Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja (PPMHP) u Rijeci, u kojemu je zasad oko deset posto od 60 tisuća muzejskih predmeta, predstavljen je u utorak na konferenciji za medije u tom muzeju

Ravnateljica Nikolina Radić Štivić podsjetila je da se već godinama radi na digitalnoj infrastrukturi Muzeja istaknuvši da je pandemija samo ubrzala početak izrade digitalnoga fundusa. Objasnila je da će digitalni fundus biti važan za publiku i korisnike muzejskih sadržaja ne samo u izvanrednim okolnostima, nego i u svakodnevnom radu.

Radić Štivić rekla je da u Muzeju postoji razvijena svijest da je, osim fizičke infrastrukture, na čijem se uređenju intenzivno radi, važna i digitalna infrastruktura.

Ocijenila je kako je digitalni fundus jedan od alata kojim se povjerena im baština čuva digitalizaijom, ali je i važan komunikacijski kanal prema publici.

Ravnateljica je podsjetila da je PPMHP među prvima u Hrvatskoj počeo s digitalizacijom muzejske djelatnosti time što je omogućio online podnošenje zahtjeva za korištenje fotografija muzejskih predmeta iz digitalnoga fundusa te njihovo automatsko preuzimanje.

Za suradnju zahvalila je tvrtki "Open IT" iz Karlovca s kojom su gradili digitalnu infrastrukturu Muzeja, te tvrtki "ArhivPro" iz Koprivnice koja je izradila interaktivno front end sučelje i stalni je partner Muzeja u procesu izrade svih softverskih rješenja.

Radić Štivić zahvalila je i Hrvoju Franjiću koji je u proteklih nekoliko mjesec fotografirao više od 1700 muzejskih predmeta, Lei Jurin iz Studia Mikser koja je logo Muzeja prilagodila temi digitalnoga fundusa i svima koji su na bilo koji način pridonijeli i pridonose realizaciji ovoga projekta.

Dokumentarist Luka Strašek istaknuo je da su u digitalnom fundusu predmeti od prapovijesti do suvremenih objekata, a među njima su arheolološki artefakti, povijesni i kulturno-povijesni predmeti, umjetnička djela, predmeti tradicijske baštine te materijalna baština lokalnoga pomorstva.

Kako je najavljeno, digitalizacija fundusa toga muzeja nastavit će se dok se ne obrade svi muzejski predmeti. 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je da Muzej ide u korak s vremenom te da, zahvaljujući digitalizaiji, omogućuje pregled fundusa noću i danju, ali je i pozvao sve da zbirku ipak dođu vidjeti uživo.

Istaknuo je da se priprema veliki projekt vrijedan više stotinu milijuna kuna koji će obuhvatiti obnovu Muzeja i zgrade u kojemu je smješten, a financirat će se iz europskih fondova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of