GRADSKA KNJIŽNICA POREČ

Poznat dobitnik posebnog godišnjeg priznanja: KRISTIAN NOVAK DOBITNIK NAGRADE BOOKTIGA 2019.

(V. KARUZA)

(V. KARUZA)


Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama u protekloj godini, a ovogodišnji dobitnik je Kristian Novak za roman "Ciganin, ali najljepši" * Svečana dodjela Nagrade upriličit će se u Noći knjige, 23. travnja, kada će ovogodišnjem dobitniku biti uručeno priznanje – primjerak njegovog romana koji će mjesec dana "putovati" po knjižnicama Istre i u koji svi njegovi čitatelji mogu upisati svoje dojmove

Gradska knjižnica Poreč ove će godine, po deseti put, dodijeliti posebno godišnje priznanje - Nagradu BOOKtiga najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama u protekloj godini. Ovogodišnja Nagrada pripada Kristianu Novaku za roman "Ciganin, ali najljepši", u izdanju nakladnika OceanMore, tiskan 2016. godine koji je prepoznat i cijenjen od kritike i izvrsno prihvaćen od najšire publike, izvijestili su jučer iz Gradske knjižnice Poreč.

Snaga romana i značajne nagrade

"Život mirnog međimurskog mjesta gdje Hrvati žive ne miješajući se s Romima iz susjednog Bukova Dola, predrasude, osuđivanje, mržnja, netrpeljivost, strah, izbjeglice, krijumčarenje ljudima i drogom, nesretna ljubav, prkos, ali i trenuci ljudskosti koje autor pronalazi u životima svojih aktera, teme su koje se slojevito prožimaju u ovom romanu", ističe se u obrazloženju nagrade.

Novakov roman u 2017. godini dobio je tri prestižna priznanja - tportalovu književnu nagradu koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i objavljenog u Hrvatskoj; na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada "Fran Galović", a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, a u Zaboku je za istu knjigu dobio Nagradu Gjalski, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

Iz Gradske knjižnice Poreč naglašavaju da će "istarska čitalačka publika Novaku dodijeliti Nagradu BOOKtiga i na taj način potvrditi svu snagu ovoga romana te njegovo mjesto u vrhu najčitanijih naslova u svim knjižnicama Istarske županije.".

Sedmodnevni boravak u Pazinu

Pod pokroviteljstvom Istarske županije svečana dodjela Nagrade upriličit će se u Noći knjige, 23. travnja, kada će ovogodišnjem dobitniku biti uručeno priznanje – primjerak njegovog romana koji će mjesec dana "putovati" po knjižnicama Istre i u koji svi njegovi čitatelji mogu upisati svoje dojmove. Stoga iz porečke Gradske knjižnice pozivaju čitatelje da potraže knjigu u svojim knjižnicama i da daju svoj doprinos u kreiranju ovoga jedinstvenoga priznanja.

Prvi na redu su građani Novigrada koji će svoje dojmove u knjigu moći upisivati od 25. veljače do 28. veljače. Slijedi Gradska knjižnica Umag gdje će se knjiga nalaziti od 2. do 6. ožujka. Čitatelji knjižnice u Bujama moći će svoje dojmove upisivati od 8. do 12. ožujka u svojoj gradskoj knjižnici, dok će se u buzetskoj knjižnici knjiga nalaziti od 14. do 18. ožujka. Pazinjani u svojoj knjižnici knjigu mogu potražiti od 20. do 23. ožujka, a Labinjani od 26. do 30. ožujka. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula čitatelji će dojmove moći upisivati od 2. do 9. travnja, te u Rovinju od 10. do 13. travnja. U Gradsku knjižnicu Poreč knjiga stiže 16. travnja, a u nju će svoje dojmove čitatelji moći upisivati sve do same dodjele Nagrade.

Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autor najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Inače, na vrhu liste najčitanijih knjiga u istarskim knjižnicama bili su još i "Osmi povjerenik" Renata Baretića, "Mileva Einstein, teorija tuge" te "Nevidljiva žena i druge pripovijetke" Slavenke Drakulić, "Pogledaj što je mačka donijela" Ante Tomića, "Ćutim te" Mani Gotovac, "Tiho rušenje" Ivice Prtenjače i "Lisica" Dubravke Ugrešić. (B. Ć. J.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of