ZAGREB

Potres oštetio Zlatnu dvoranu Hrvatskoga instituta za povijest u Opatičkoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Potres koji je pogodio Zagreb oštetio je i zgradu Hrvatskoga instituta za povijest (HIP), a najvažniji prostor palače - Zlatna dvorana - ima vidljiva oštećenja po zidovima.

To je, s obzirom na velike dimenzije prostora od oko 10×15 metara, i očekivano ali sva oštećenja nije moguće uočiti zbog bogatih dekoracija, te će biti potrebno skinuti slike sa zidova da se oštećenja mogu detaljno pregledati, navodi se u petak u priopćenju.

Kad Restauratorski zavod stručno pregleda reprezentativne dvorane moći će se točno odrediti štete na zaštićenom kulturnom dobru, odnosno umjetninama koje su od neprocjenjive vrijednosti.

Preliminarnim pregledom ovlaštenog statičara dosad je utvrđeno da je došlo do pojave karakterističnih oštećenja od potresa - kosih pukotina po nosivim zidovima i u zonama otvora, pukotina na spoju nosivih i poprečnih zidova te na spoju zidova i stropnih konstrukcija.

HIP u priopćenju naglašava kako su najveća oštećenja vidljiva na obodnim zidovima stubišta te dodaje kako sama konstrukcija stubišta nije znatnije oštećena.

Navodi i kako je mehanička otpornost i stabilnost konstruktivnih dijelova palače narušena ali ne prijeti urušavanje.

Oštećeni dijelovi zahtijevat će detaljniji pregled i konstruktivnu sanaciju, prvenstveno dijelovi zidane konstrukcije uz stubište u jugoistočnom dijelu zgrade.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini