"PIRAN-PIRANO 4 ISTRA EPK 2025"

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI: Istra zajedno s Piranom u kandidaturi za europsku prijestolnicu kulture

| Autor: Zoran ANGELESKI
Potpisivanje sporazuma (Snimio Milivoj Mijošek)

Potpisivanje sporazuma (Snimio Milivoj Mijošek)


Za Istru i Sjeverni Jadran naša je kandidatura povijesni događaj bez premca. Zajednički su nam ljubav prema Istri kao načinu života, ljubav prema ljudima koji su povezani morem, i na slovenskoj i na hrvatskoj strani Istre, istaknuo je gradonačelnik Pirana Đenio Zadković * Pripadamo istom povijesnom, kulturnom, civilizacijskom arealu, kazao je istarski župan Fabrizio Radin

Uz istarskog župana Fabrizia Radina, jučer su u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca sporazum o suradnji na projektu kandidature Pirana za europsku prijestolnicu kulture 2025. godine ("Piran-Pirano 4 Istra EPK 2025") potpisali i gradonačelnik Pirana Đenio Zadković, gradonačelnik Izole Danilo Markočič, njihov kolega iz Ankarana Gregor Strmčnik te gradonačelnik Kopra Aleš Bržan.

Deset programskih linija

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica i voditeljica projekta kandidature Pirana Martina Gamboz, koja se zahvalila Istarskoj županiji na potpori. Osim Pirana, za EPK su se kandidirali još i Kranj, Lendava, Ljubljana, Nova Gorica i Ptuj.

Pod geslom "Val promjena", projekt 'Piran4Istra EPK 2025' ima prekogranično obilježje jer su ga, uz četiri slovenska grada, podržali susjedi Hrvati i Talijani, točnije Trst, Venecija i Muggia iz talijanskog te Istarska županija, svih deset istarskih gradova i Opatija iz hrvatskog dijela Istre.

Istarske kulturne ustanove, udruge, istarski umjetnici i kulturnjaci sudjelovat će u svih desetak programskih linija ovog projekta.

Kako je pojasnio pročelnik Torbica, u programu 'Forma Viva' koja se bavi likovnošću, sudjelovat će Pučko otvoreno učilište Poreč, međunarodna kiparska škola Montraker, Mediteranski kiparski simpozij. U programu 'Cine Istra' uključeni su Pulski filmski festival, Motovun Film Festival, Istarska filmska komisija, Pulska filmska tvornica i PorečDox.

U programu "Forum Babilon" koji se bavi literaturom sudjelovat će, među ostalim, i Sajam knjige u Puli, Forum Tomizza, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Kuća pisaca iz Pazina, Gradska knjižnica Pazin. U programu koji će se baviti istarskom poslijeratnom poviješću i migracijama, sudjelovat će Povijesni i pomorski muzej Istre, Etnografski muzej Istre i Istarsko povijesno društvo.

Nadilaženje granica

- Nadilaženje granica jedna je od temeljnih odrednica naše kandidature. Današnji svečani događaj predstavlja važnu prekretnicu u realizaciji naše vizije o povezivanju. Za Istru i Sjeverni Jadran naša je kandidatura povijesni događaj bez premca. Zajednički su nam ljubav prema Istri, ljubav prema Istri kao načinu života, ljubav prema ljudima koji su povezani morem, kako na slovenskoj, tako i na hrvatskoj strani Istre. Mislim da će to Europa prepoznati kao pravu stvar, istaknuo je u emotivnom govoru gradonačelnik Pirana Đenio Zadković.

- To je naša kandidatura, istaknuo je istarski župan Fabrizio Radin, dodavši: "Pripadamo istom povijesnom, kulturnom, civilizacijskom arealu, tim više što je ova inicijativa prepoznata i od Trsta, Muggie, Venecije, regije Veneto, ali i svih deset istarskih gradova".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of