NAJNOVIJEGRISIA Održana najdugovječnija skupna izložba na otvorenom

FOTO / Jednodnevna izložba, posvećena nedavno preminulom Brunu Mascarelliju

| Autor: Aleta BRATTONI


Muzej Grada Rovinja nagradio je Nagradom "Bruno Mascarelli" u bruto iznosu od deset tisuća kuna Roberta Paulettu. Nagradu "Slobodan Vuličević", također u istom bruto iznosu zaslužio je Nikola Ražov, dok je treću nagradu, u iznosu od 4.500 kuna koju osigurava Maistra, dobio Bojan Šumonja

 

Jednodnevna izložba Grisia, koja se u istoimenoj ulici održava već više od 50 godina, što je čini najdugovječnijom skupnom izložbom na otvorenom, upriličena je jučer u Rovinju.

Na njoj svake godine izlaže mnoštvo umjetnika, od onih akademskih, preko studenata likovnih akademija, pa do samoukih slikara i djece, sa svojim radovima u tehnici ulja na platnu, grafike, crteža, fotografija i skulpture u raznim tehnikama i materijalima. Ove je godine sudjelovalo stotinjak autora.

Brojne nagrade

Muzej Grada Rovinja nagradio je Nagradom "Bruno Mascarelli" u bruto iznosu od deset tisuća kuna Roberta Paulettu. Nagradu "Slobodan Vuličević", također u istom bruto iznosu zaslužio je Nikola Ražov, dok je treću nagradu, u iznosu od 4.500 kuna koju osigurava Maistra, dobio Bojan Šumonja. Posebne pohvale zaslužili su Dario Jurjević, Maja Bachler i Lilia Batel. Ocjenjivački sud činili su Iva Körbler (predsjednica žirija), Argeo Curto, dugogodišnji ravnatelj rovinjskog muzeja, te Višnja Bralić, Irena Bekić i Marijana Paola Ferenčić. U istom sastavu žiri je proglasio i pobjedničke umjetnike "Likovne kolonije", pa je tako prvu otkupnu nagradu Muzeja grada Rovinja u bruto iznosu od 8.000 kuna dobila autorica Nina Atević Murtić za djelo "Plavija plava". Drugu je nagradu u bruto iznosu od 6.000 kuna osvojio Matko Trebotić za svoje djelo "Svjetlost kamena I", dok je počasna nagrada otišla Lidiji Šeler.

Dodjela nagrada upriličena je ispred kuća slikara Mascarellija i Vuličevića - Grisia 46, nakon čega su se svi sudionici ostali družiti uz sir i pršut koji su tradicionalne nagrade na Grisiji, ali kojima su se po nepisanom pravilu uvijek počastili svi sudionici.

Izložbu, koja je ove godine posvećena velikom slikaru, dobrom duhu Grisije Brunu Mascarelliju, koji nas je nedavno napustio, svečano je u jutarnjim satima otvorila v.d. ravnateljice Muzeja grada Rovinja, Tajana Ujčić, zahvalivši se sponzorima, Gradu Rovinju, TZ grada Rovinja, Istarskoj županiji i Maistri.

- Cilj je vratiti stari sjaj Grisiji i oživjeti cijeli centar grada. Zahvaljujem se svim poznatim istarskim umjetnicima koji su se na ovu izložbu ponovno vratili, izjavila je Ujčić.

Inspirativna djela

Mnogobrojni stanovnici Rovinja, ali i njihovi gosti, prošetali su Grisijom da bi uživali u ljepoti različitih inspirativnih djela, dok je umjetnicima ova izložba predstavljala mjesto okupljanja i druženja.

Družili su se i oni najmlađi, i to uz dječje radionice "Priče iz đardina" koje su se održavale u dvorištu obitelji Mascarelli, gdje su njihovi radovi na kraju bili i izloženi. Prvu radionicu, "Slikar Bruno Mascarelli dječjim očima" vodila je Lilia Batel za djecu od pet do osamnaest godina, dok je druga, "U zelenoj oazi slikara Mascarellija" - Kolektiv "Priče iz šume", bila namijenjena djeci od pet do dvanaest godina. Sve su se radionice održavale na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Ovaj su cjelodnevni događaj glazbom popratili i Sterptet jazz quintet poznatog istarskog glazbenika Branka Šterpina, pridonijevši tako ugodnoj atmosferi.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam