VELIKI TABOR

Podjelom nagrada „Veronikina lubanja“ završen Tabor film festival

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Podjelom nagrada „Veronikina lubanja“ u nedjelju je u dvorcu Veliki Tabor završen 18. Tabor film festival, na kojem su u tri dana prikazana 22 filma u međunarodnoj i 12 filmova u domaćoj konkurenciji za nagrade.

 Žiri međunarodne konkurencije, u kojem su bili slovenski filmski scenarist, redatelj i kritičar Peter Cerovšek, britanski redatelj Thomas Johnson i multimedijalni umjetnik Igor Grubić, odlučio je da je najbolji film „Nevidljivi junak“ autorice Cristele Alves Meira iz Portugala. U obrazloženju je navedeno da film „svojom inovativnom dramaturgijom vodi putem kojim se kreće nevidljivi pripadnik našeg društva“.

 Posebno su izdvojeni i filmovi „Još radno“ Juliette Korbel iz Švicarske, „Fizika tuge“ Theodorea Usheva iz Kanade i „Kalifornija gori“ Jeffa Frosta iz SAD-a.

 U žiriju domaće konkurencije bili su animatorica Ivana Bošnjak, multimedijalna umjetnica Tanja Vujasinović te slovenska umjetnica Ana Čigon, a najboljim su proglasili film „Arka“ Natka Stipaničeva zbog „aktualne i vrlo jasne distopijske metafore društva i smjera u kojem se ono kreće“.

 Posebna priznanja dodijeljena su filmovima „Južno voće" Josipa Lukića, „Krhko“ Tomislava Šobana i „Catstream“ Sunčice Ane Valdić.

 Uz filmove u konkurenciji za nagrade, u dvije kino dvorane dvorca Veliki Tabor održane su dvije retrospektive u kojima je predstavljeno filmsko stvaralaštvo prošlogodišnjeg pobjednika u međunarodnoj konkurenciji Petera Cerovšeka te „nevjerojatni i pomaknuti“ filmove Anne Vasof, grčke redateljice koja živi u Austriji.

 U programu Zagorski specijal, kojim se istražuju veze Hrvatskog zagorja i filma, prikazan je dokumentarni film o kongresu slobodne improvizacijske glazbe Improcon, koji je održan u dvorcu Veliki Tabor.

 Održana je i „Noć žive publike“ u kojoj su se filmovi gledali uz puno smijeha i navijanja, a najmlađi su u vikend-matineji gledali izbor najboljih filmova s festivala KIKI.

 U popratnom glazbenom programu sudjelovali su američki glazbenik sa slovenskom adresom Chris Eckman, slovenski bend  Lelee, hrvatski virtuoz usne harmonike  Tomislav Goluban i bendovi Daisy Dives i Đutko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater