POČELA MEĐUNARODNA ARHITEKTONSKA RADIONICA Bale nude najbolje uvjete za otvaranje novog centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri

| Autor: Priredio M. Ra

Jasmina Bašić iz Društva arhitekata Istre predstavila je istraživanje četiri potencijalne lokacije za otvaranje novog kulturnog centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri - u Balama, Pazinu, Bujama i Buzetu, te istaknula da prostor starog kina u Balama pokazao kao najbolji i zbog njegovih arhitektonskih karakteristika, ali i kvalitetne komunikacije s općinom i njihovog pozitivnog pristupa ovom projektu

 

Međunarodna arhitektonska radionica Bale Valle Architectural Workshop (BVAW) - Future centers koja se održava se u Balama od 12. do 19. rujna započela je s radom, a službeno je predstavljena u prostoru starog kina u Balama te putem Zoom konferencije. Radionica u organizaciji Društva arhitekata Istre DAI-SAI i udruge Metamedij dio je Mi plus projekta koji se bavi razvojem programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti s ciljem stvaranja uvjeta za osnivanje kulturnog centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri.

Mapiranje javnih prostora

Prisutnima su se obratili Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij, Jasmina Bašić iz Društva arhitekata Istre kao organizatorica, Sandi Drandić ispred općine Bale te predsjednica DAI-SAI Breda Bizjak.

Jasmina Bašić je prisutnima predstavila istraživanje “Kreativne fabrike – mapiranje javnih prostora u Istarskoj županiji” provedeno u sklopu projekta u kojem je analizirano četiri potencijalnih lokacija za taj centar u Istri – u Balama, Pazinu, Bujama i Buzetu. Ona je predstavile prednosti i mane tih prostora te je navela da se prostor starog kina u Balama pokazao kao najbolji ne samo zbog njegovih arhitektonskih karakteristika već i zbog kvalitetne komunikacije s općinom i njihov propulzivan i pozitivan pristup ovom projektu.

Marino Jurcan je potom predstavio udrugu Metamedij i Mi+platformu. Sama činjenica da udruga radi na razvoju Rojca kao društvenog centra te na njegovom planu upravljanja glavno je polazište za razvoj centra u Balama. Govorio je i o zadnjem sastanku s predstavnicima općine vezanom za taj prostor te o konkretizaciji potreba članica platforme i njenih korisnika. Zaključak je bio da se treba raditi na multifunkcionalnom prostoru u kojem bi bila moguća produkcija većih radova i njihova prezentacija. Prostor bi u većem dijelu trebao biti otvoren i za druge potrebe i u njemu bi se trebao nalaziti i manji audio i video studio te ured i manji prostor namijenjen za produkcijske potrebe polaznika rezidencijalnih programa.

Ugledni predavači do petka u Balama

Gostujući predavači koji održat će javno predavanje u kinu u Balama: prezentacija Visualia Festivala održat će se danas, Darko Pekica iz Šikuti Machine govorit će sutra, Dragana Sapanjoš u četvrtakte Dean Skira u petak. Sva predavanja počinju u 18 sati, a poveznice za Zoom meeting moći će se pronaći na Facebook stranicama Mi+ platforme i udruge Metamedij. Završna prezentacija radova na programu je u subotu u 18 sati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater