ZAGREB

Počela 2. Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Druga Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija koja okuplja urednike i nakladnike iz desetak zemalja počela u četvrtak ujutro u Leksikografskome zavodu (LZ) Miroslav Krleža u Zagrebu.

LZ je izvijestio kako predstavnici općih enciklopedija iz Bugarske, Crne Gore, Danske, Gruzije, Hrvatske, Latvije, Litve, Norveške, Slovačke i Švedske raspravljaju o ulozi enciklopedija u pružanju pouzdanih i provjerenih informacija o kulturi, umjetnosti, znanosti i društvu te u očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta. 

Ispunjavanjem svojega osnovnog cilja – pružanje pristupa pouzdanim i provjerenim informacijama općeg interesa na materinskom jeziku – enciklopedije mogu imati važnu ulogu u borbi protiv širenja dezinformacija, misinformacija i lažnih vijesti, ističe LZ.

Zato je, smatra, razmjena iskustva o trenutačnom stanju i modelu funkcioniranja nacionalnih enciklopedija od iznimne važnosti, posebice uzme li se u obzir stalno rastuća količina informacija sa slobodnim pristupom iz različitih izvora. 

Sudionici će, ističe LZ, predstaviti svoje nacionalne enciklopedijske projekte te razmijeniti iskustva o mnogim izazovima koji se postavljaju pred enciklopedijske nakladnike u digitalno doba, definirajući moguća područja suradnje, međuinstitucionalnih projekata i razmjene enciklopedijskih sadržaja. 

LZ naglašava kako je ovo prigoda za promociju hrvatske enciklopedike, ali i pouzdanih informacija o hrvatskoj kulturi, umjetnosti i znanosti, čemu će pridonijeti i studijski izlet na Krk 8. listopada, trećega dana konferencije.

Sudionici će sa svojim domaćinima posjetiti multimedijalni centar Bašćanske ploče i upoznati se s jednim od najprepoznatljivijih baštinskih lokaliteta i najdragocjenijih spomenika hrvatske pismenosti. 

Konferencija se održava u organizaciji Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža i uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.  

Prva Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija održana je 2019. u Bruxellesu, u organizaciji Velike norveške enciklopedije, Službe Europskoga parlamenta za istraživanja i Norveške misije pri Europskoj uniji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater