VARAŽDIN

Peti put zaredom Varaždin će biti domaćin Škole medijske kulture 'dr. Ante Peterlić'

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Varaždin će petu godinu zaredom biti domaćin Škole medijske kulture 'dr. Ante Peterlić', a ovogodišnje 24. izdanje Škole održavat će se od 18. do 26. kolovoza, najavljeno je u utorak.

Škola je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika u školama, što potvrđuje činjenica da se program održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, rečeno je.

Riječ je o jednom od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te jednom od 150 najvažnijih na razini EU, rekao je uime organizatora tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec.

Dodao je da ove godine Škola uključuje dva seminarska stupnja i 11 stručnih radionica.

Partneri i pokrovitelji Škole su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Agencija za elektroničke medije i drugi, ali i Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je da Grad podržava ovakve programe koji motiviraju mlade naraštaje kojima stručnjaci prenose svoje znanje.

„Želja nam je da varaždinski Centar kreativnih industrija, koji bi uvelike trebao biti nositelj svih ovakvih stvari u budućnosti, bude otvoren i vjerojatno će biti financiran iz ITU mehanizma te bi bio regionalni Centar kreative sjeverozapadne Hrvatske”, rekao je Marković.

Voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a Sanja Zanki Pejić naglasila je da broj polaznika Škole iz Varaždina i Varaždinske županije iz godine u godinu raste.

Oni sad čine već više od polovice ukupnog broja polaznika Škole.

"Na taj smo način medijski opismenili profesore i nastavnike koji direktno ulaze u nastavu, a možda nisu bili sigurni žele li predavati ovakav oblik nastave”, kazala je Zanki Pejić.

Dodala je da je dosad više od 200 ljudi postalo filmskim profesionalcima, a svoje početke imali su i u Školi medijske kulture i na revijama Hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te na Filmskoj reviji mladeži u Karlovcu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater