ZAGREB

Otvorena revija FRKA posvećena temi brige o sebi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filmska revija Kazališne akademije - FRKA, 14. u nizu, otvorena u petak navečer na Ljetnoj pozornici Kina Tuškanac bogatim glazbeno-scenskim programom, donosi do 27. lipnja na četiri zagrebačke lokacije, više od 60 filmova posvećenih temi brige o sebi - self care.

Riječ je o manifestaciji koja predstavlja radove studenata Akademije dramske umjetnosti (ADU), a pripremili su ju studenti 2. godine Odsjeka produkcije.

Tema ovogodišnje FRKE je "self care", odnosno, briga o sebi, koju su studenti prepoznali kao nužnost u izazovnim vremenima. Kako je to na otvorenju istaknuo studentski voditeljski dvojac, pandemija koja je promijenila naš način života, učinila je da shvatimo i koliko su nam važni živi kontakti i susreti, te se radujemo da se ovaj susret mogao održati uživo.

Posjetitelji su to potvrdili velikim pljeskom kojim su popratili i nastupe studenata. Pozivu na svečano otvaranje odazvali su se i profesori, a u publici su bili i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije zagrebačkoga Sveučilišta Miljenko Šimpraga i ministrica kulture i mediija Nina Obuljen Koržinek.

Studenti ADU budućnost hrvatskoga filma, ADU nije samo slučaj

Čestitke studentima na uspješno organiziranoj reviji uputila je dekanica ADU Franka Perković istaknuvši kako su upravo oni budućnost hrvatskoga filma,

Podsjetila je kako je se ADU u posljednje vrijeme u javnosti, na žalost, spominje kao fakultet na kojemu je bilo slučajeva spolnog uznemiravanja i zlostavljanja. Ali, ustvrdila je, ALU nije samo slučaj, rješavamo te slučajeve, a studenti svojim talentima, radom, entuzijazmom i postignućima potvrđuju vitalnosi i kvalitetu naše akademije.

Na samoj reviji prikazuju se radovi studenata filmskih odsjeka ali, kako je istaknuto, u stvaranju FRKE aktivno su sudjelovali i studenti kazališnih odsjeka ADU, kao i studenti Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, koji su zaslužni za vizualni identitet.

Revija otvorena projekcijama četiriju kratkometražnih filmova

FRKA je počela projekcijom četriju kratkometražnih filmova koje autorski potpisuju studenti Matej Matijević, Damir Markovina, Sara Grgurić i Vida Skerk.

Revija će se održati na Ljetnoj pozornici Tuškanac, te u Kinu Tuškanac, na Novoj akademskoj sceni F22  i na ADU, a Ulaz na sve programe je besplatan.

Rečeno je da će se studentski filmski radovi natjecati za ukupno trinaest nagrada - za najbolju režiju dokumentarnoga filma, igranoga filma, nagradu publike, najbolju glumicu, nagradu "Robert Budak" za najboljega glumca, najbolji scenarij, najbolje snimanje, Grand prix za najbolji film, nagradu "Nikola Ivanda" za najbolji TV format, najbolji montažer, najbolji dizajn zvuka, najbolja scenografija, najbolja kostimografija.

O ovogodišnjim pobjednicima odlučivat će žiri filmskih profesionalaca - glumica Tihana Lazović, producentica Tamara Babun, redateljica Judita Gamulin, snimatelj Goran Legović i montažer Denis Golenja.

Osim filmova studenata zagrebačke akademije bit će prikazani i nagrađeni studentski filmovi iz inozemstva, uslijed suradnje s međunarodnom platformom CILECT.

Manifestaciju podupiru Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatski audiovizualni centa (HAVC).

 

 

 

Ovogodišnja Revija održat će se na čak tri lokacije! Riječ je Ljetnoj pozornici Tuškanac, koja osim posebnog ugođaja posjetiteljima omogućava i sigurno uživanje u filmovima na otvorenom, Kinu Tuškanac i Novoj akademskoj sceni F22.

 

Četrnaesto izdanje FRKA-e donosi više od 60 filmova koji će se natjecati za ukupno trinaest nagrada, među njima i Grand prix za najbolji film Revije. Program festivala trajati će od 25. do 27. lipnja, a ulaz je besplatan za sve!

 

 Bogat program kratkometražnih naslova moći će se pogledati cijeli vikend, a u nedjelju 27. lipnja slijedi zatvaranje uz dodjelu nagrada i projekcije nagrađenih filmova (21 sat,  Ljetna pozornica Tuškanac, Dubravkin put bb).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini