U POREČKOJ GALERIJI ZUCATTO

Otvorena izložba "Iza linije" Ivane Armanini, Igora Hofbauera i Mirona Milića


U galeriji Zucatto smještenoj u samome središtu Poreča, sinoć je otvorena izložba "Iza linija", a predstavljeni radovi, plakati, crteži, stripovi i ilustracije, tri po mnogočemu srodna, ali i vrlo različita autorska rukopisa i koncepcije javnosti bila prikazana od strane Ivane Armaninia, Igora Hofbauera i Mirona Milića.

Umjetnici su se školovali, razvijali i predstavljali svoje radove prvenstveno u javnom prostoru grada Zagreba, da bi se potom njihovo djelovanje proširilo u javnost, onu urbanu i virtualnu, cijele Hrvatske i šire. Javnost je, u slučaju radova ovih umjetnika, dvostruko određena, jer Armanini, Hofbauer i Milić vrlo često stvaraju za javne, virtualne i urbane platforme, a veliki broj ovih radova, jednim dijelom i novo predstavljeni Milićevi crteži, čine plakati koji su povijesno i aktualno sredstvo javne komunikacije. Koristeći javnost, umjetnici provociraju javno mišljenje i izazivaju reakciju promatrača izvan galerijskih institucija. Cilj ovih djela je zaokupiti pozornost promatrača u suvremenom diktatu vremena i pružiti intenzivno iskustvo.

Plakat i crtež u takvim okolnostima moraju izazvati reakciju, bila ona smijeh, čuđenje ili užasavanje; vizualni kod mora biti jezgrovit, izvedbeno jasan, lišen svakog balasta, a vizualno-verbalni scenarij bliži svakodnevnom govoru bez visoko umjetničkog elitizma, rečeno je prilikom otvaranja izložbe i prezentacije radova koji su se prostirali na čak tri kata galerijskog prostora. Prisutni su sa oduševljenjem razgledavali autorova djela, a na svakome katu posebno im je i dodatno pojašnjeno što se tamo nalazi. Ova nadasve zanimljiva i posebna izložba, pogotovo zbog velika interesa javnosti, stoga će biti otvorena sve do 24. lipnja, a sudeći prema prvome odazivu zasigurno zainteresirati mnoge druge koji posjete Poreč.

A što kazati o samim umjetnicima. Armanini je rođena u Zagrebu, gdje je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn te magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Dobitnica je Rektorove nagrade, a njezina su djela, Zbirke u pokretu, dio stalnog postava Muzeja suvremenih umjetnosti u metropoli. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Osnivačica je i voditeljica projekta Komikaze od 2002. godine, te autorica stripova s preko 300 domaćih i međunarodnih izložbi, 100 festivalskih gostovanja i četiri objavljena albuma stripova: Mangelos. Komikaze mreža za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu kroz koju se najviše objavljuje i izlaže, Armanini je urednica 16 tiskanih albuma, te 47 internetskih i niza specijalnih izdanja. Na internetskoj je stranici Komikaza arhivirano čak 5000 radova od preko 260 autora iz 50-tak zemalja. Kroz istu udrugu umjetnica 2015. godine pokreće projekt Femicomis sa kojim gostuje u osam država i koji, osim nje, uključuje još 16 autorica. Komikaze su tako predstavljale hrvatski strip u Francuskoj i Njemačkoj povodom ulaska Hrvatske u Europsku Uniju u sklopu projekata Ministarstva kulture. U poznatim francuskim časopisima Liberatione i Charlie Hebdo, Komikaze su opisane kao jedna od grafički najzanimljivijih nezavisnih publikacija u Europi. 2018. godine, a Ministarstvo kulture odlučilo je nažalost prestati podržavati ovaj časopis.

Hofbauer je kao rođeni Zagrepčanin studirao slikarstvo tri godine na Akademiji likovnih umjetnosti, nakon čega je napušta kako bi se potpuno posvetio dizajnu i ilustraciji. Poznat je među mnogobrojnim obožavateljima alternativne glazbe zbog svog velikog utjecaja na vizualni identitet zagrebačke klupske scene. Njegov najpoznatiji rad su posteri i letci za kultni klub Močvara. Dizajnirao je preko stotinjak plakata za Močvaru i ostale klijente u Europi i Americi, te dizajnirao preko dvadesetak omota za hrvatske i strane bendove. Njegov je rad objavljen u The Art of Modern Rock -The Poster Explosion Paula Grushkina i Dennisa Kinga iz 2004. godine, ali i knjizi koja prikazuje odabir najboljih rokerskih postera u posljednjih 50 godina. Stil njegovih plakata i dizajna trenutno je prepoznatljiv i utemeljen na eklektičnom spoju klasičnog američkog stripa i filma noira, pop-arta, njemačkog ekspresionizma te ruskog konstruktivizma, inteligentno povezanih rukom spretnog crtača.

U posljednje se vrijeme Hofbauer bavi stripom. Njegov prvi, Prison stories, izdala je zagrebačka izdavačka kuća Otompotom i portugalska kuća Chili Com Carne. Surađuje s hrvatskim piscem fikcije Edom Popovićem na nekoliko ilustriranih knjiga koje su objavljene u Hrvatskoj i Njemačkoj. Njegov strip Mister Morgen izdao je francuski L’Association i kanadski Conundrum 2017. godine, a njegov se rad širi u nekoliko polja dizajna – od scenografije, animacije, dizajna brojnih postera, cd/vinil-omota, sve do ilustracija za knjige. Surađivao je i sa brojnim magazinima na polju stripa i ilustracije.

Milić je rođen 1980. godine u Vinkovcima, a 2006. godine diplomirao je grafiku u klasi profesora Miroslava Šuteja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno se bavi crtanjem autorskih radova, ilustracijom i street artom. Član je HDLU-a i HZSU-a te umjetničkog kolektiva AKC Medika iz Zagreba. Gostovao je na mnogobrojnim umjetničkim rezidencijama. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, između ostalog za najbolje likovno rješenje murala u centru Ljubljane na Mural Arts Residency. Pobjednik je natječaja za oblikovanje etikete Božićnog piva u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost i Zagrebačke pivovare, te dobitnik Porina za najbolje likovno ostvarenje 2017. godine u Splitu. Gostovao je na mnogobrojnim street art festivalima u zemlji i svijetu, te izlagao je na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i izvan nje. Primjerice u Galeriji Omladinskog kluba Skladište, Fondacija Danilo Kiš, Subotica, Srbija; Galerija KC Grad, Beograd, Srbija; Galerija Greta, Zagreb, Hrvatska; Galerija Boonika, Zagreb, Hrvatska; 36 mountains festival, Galerija Greta, Zagreb, Hrvatska; 32. Salon mladih, Galerija Prsten, Dom HDLU-a, Zagreb, Hrvatska; Croatian Contemporary Artists, Ernst and Young, Den Haag, Nizozemska; Drawing Outline / Suvremeni crtež u Hrvatskoj, izložbeni prostor Nacionalnog društva slikara Ukrajine, Kijev, Ukrajina; Kontor 3, selected works – Lifelines, Kunstkontor Gallery, Berlin, Njemačka; Hrvatski trijenale crteža, Gliptoteka HAZU-a, Zagreb, Hrvatska; SLICK – Paris, Pariz, Francuska; Vienna Art Fair, Beč, Austrija; Kunst Zürich, Zürich, Švicarska: Black box at ARCO, Madrid, Španjolska. (I. GRGAT)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater