PROGRAMI JOŠ DANAS I SUTRA

OTVOREN FESTIVAL MEDIA MEDITERRANEA 24: Marko Gutić Mižimakov dobitnik nagrade Zlatna Lubenica 6.0

| Autor: Glas Istre
(Foto: Media Mediterranea)

(Foto: Media Mediterranea)


Festival Media Mediterranea koji se ove godine održava po 24. put, svečano je otvoren u četvrtak, 4. kolovoza u pulskom SKUC-u gdje je postavljena izložba finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 6.0. Žiri u sastavu Oleg Šuran, Olga Majcen Linn, Jerica Ziherl i Kristina Marić odlučio je da je najbolji rad „Anne Ampersand: (>600)“ Marka Gutića Mižimakova.

Direktor festivala Marino Jurcan se na otvaranju zahvalio svima na dolasku kao i domaćinima iz Srpskog kulturnog centra u Istri koji već sedmu godinu pomažu udruzi Metamedij ustupanjem prostora za izložbu Zlatne lubenice.

- Tema ovogodišnjeg festivala je dosta aktualna uzmemo li u obzir požare, redukciju vode i raznih promjena u moru uvjetovanih klimatskim promjenama pa nam je drago da vas putem ovog festivala možemo potaknuti da razmišljate o tim stvarima te da uživate u izloženim djelima, kazao je Jurcan i predao riječ kustosici Teuti Gatolin.

(Foto: Media Mediterranea)

- Koncept ovogodišnjeg festivala je „Svjetovanje hidrosfere“. Svjetovanje je riječ koja se ne koristi u dnevnoj uporabi i posuđen je od Donne Haraway, a u sažetom smislu odnosi se na način na koji koncipiramo i zamišljamo svijet u kojem se nalazimo i prirodu od koje smo dio te postavlja pitanje koju budućnost želimo živjeti. Trenutna situacija ne vodi u dobrom smjeru tako da s neke kulturne pozicije cijela diskusija oko toga na koji način imaginirati entitete prirode i na koji način izaći iz kapitalističke imaginacije koja je problematična, ovisi o taloženju procesa i puno različitih slojeva koji se kreću stoga se nadam da je ovo jedan od njih. Autori koji izlažu na izložbi su Manuela Pauk, Josipa Henizelman, Marko Gutić Mižimakov, Lucija Petrović i Gaia Radić, kazala je Gatolin.

Članica žirija Jerica Ziherl imala je za zadaću proglasiti pobjednika ovogodišnje Zlatne lubenice, a to je Marko Gutić Mižimakov s radom „Anne Ampersand: (>600)“.

- Ja sam se ugurala zato što izložba kasnije seli u Novigrad. Možda vam je poznat rad Muzeja Lapidarium, galerije Rigo i festivala Arterija, pa će vam biti logično da surađujemo s festivalom Media Mediterranea i udrugom Metamedij. Uz mene su u žiriju bili i Oleg Šuran, Olga Majcen Linn i Kristina Marić. Ja sam već 40 godina u ovom polju i malo ću skrenuti s teme. Uvijek netko počinje kao mlad i kreće od nečega pa bih vam ispričala jednu istinitu priču: godine 1965. u Dajlu pored Novigrada dolaze Marko Pogačnik, Franci Zagoričnik i Naško Križnar. To je razdoblje prije početka djelovanja grupe OHO. U Dajli, tijekom jednog dana, Naško Križnar stvara film, Franci Zagoričnik piše prvu slovensku konkretnu poeziju, a Marko Pogačnik radi seriju crteža. Ti su crteži odbijeni u galeriji, njih su proglasili šizofreničarima, i skoro su ih izbacili iz akademije 1966. godine. Danas su to antologijska djela koja su upisana u povijest umjetnosti. Ja sam mladim umjetnicima htjela reći da počnu jer ne mogu znati kako će njihovo djelo završiti. Ove je godine bilo 20 prijavljenih i odabrano je pet finalista, a žiri je gotovo jednoglasno odlučio da je najbolji rad onaj Marka Gutića Mižimakova, kazala je Ziherl i poručila mladim autorima da će jednog dana i oni biti na stranicama povijesti umjetnosti.

(Foto: Media Mediterranea)

Mižimakov se zahvalio udruzi Metamediji na organizaciji, žiriju na njihovom odabiru te kustosici Teuti Gatolin na temi.

- Drago mi je da ovaj rad koji postoji u fragmentima ipak nešto komunicira, kazao je Mižimakov.

O programu festivala govorila je izvršna producentica Ivana-Nataša Turković.

- Danas smo mogli pogledati performans Marka Gutića Mižimakova prije samog otvaranja Zlatne lubenice 6.0, a kasnije se selimo u Circolo gdje se održava glazbeni program naziva Electric Blue. Večeras su s nama DJ Ana Antonova, DJ M. Funkovich i Joondroid – live act te VJ Illectric. U petak smo u Europskom centru za mir i razvoj u 20.30 sati kada ćemo otvoriti skupnu izložbu gostujućih autora uz prezentaciju produkcije i koprodukcije udruge Metamedij. Izlažu Sabina Mikelić, Josipa Škrapić, i Nikolina Kuzmić. Zatim je ti u Brianna Leatherbury, ovogodišnja mlada umjetnica na rezidenciji Summer Sessions koja je tek došla u Pulu i koja će tijekom mjesec i pol dana razvijati svoj rad. Uz nju tu je i Mario Mu, naš umjetnik s berlinskom adresom koji je prošle godine bio na Summer Sessionsu kao naš hrvatski umjetnik na razmjeni u Nizozemskoj gdje je razvio svoj video. Uz njega imamo i Tina Dožića čiji smo rad kao udruga Metamedij koproducirali. Nakon toga u 21.30 uslijedit će nam Artist Talkovi – dakle razgovori s umjetnicama Briannom Leatherbury i Sabinom Mikelić. U subotu se nalazimo u Zajednici tehničke kulture gdje će u 20.30 biti otvorena izložba radova nastalih na međunarodnoj radionici spekulativne dizajnerske prakse „Into Blue Futures: A Speculative Workshop in Strategic Foresight“ čiji su voditelji Peter Purg i Maja Grakalić. Koordinatorica radionice i izvršna producentica je Marijeta Bradić iz Metamedije, a radionica je započela u ponedjeljak i traje pet dana. Nas prezentaciji osim radova polaznika bit će izložen i rad gostujuće umjetnice Deborah Mora. Nakon toga završavamo opet u Circolu u dobroj atmosferi gdje će nam se pridružiti Rinoma & Karaman live act / Sessions, DJ Joondroid i DJ Manscream te Open screen VJ, kazala je Turković i pozvala sve prisutne da se pridruže u slavlju 24. Medie Mediterranee. Ona se ujedno zahvalila volonterkama i tehničkoj podršci te svima koji su omogućili da ovaj festival zaživi i proživi toliko dugo.

(Foto: Media Mediterranea)

Danas i sutra na programu

Festival Media Mediterranea 24 u organizaciji udruge Metamedij nastavlja se večeras u 20.30 u Europskom centru za mir i razvoj na Forumu otvorenjem skupne izložbe gostujućih autora, uz prezentaciju produkcije i koprodukcije udruge Metamedij te razgovor s umjetnicima. U sklopu izložbe predstavljaju se tri mlade umjetnice, a to su Sabina Mikelić, Josipa Škrapić i Nikolina Kuzmić. Bit će predstavljena i međunarodna umjetnička rezidencija za mlade umjetnike Summer Sessions, a ove godine gošća je Brianna Leatherbury. Bit će predstavljen prošlogodišnji rezident Mario Mu kao i Tin Dožić, čiji je rad nastao u koprodukciji s udrugom Metamedij. Održat će se i razgovori s umjetnicima, a gosti su Mikelić i Leatherbury te će biti predstavljen i isječak iz Leatherburynog filma "Liquidation", što je i naziv njene instalacije.

Sutra, zadnjeg dana festivala, publiku očekuje izložba i prezentacija radova s radionice "Into Blue Futures: A Speculative Workshop in Strategic Foresight" u 20.30 sati u Zajednici tehničke kulture. Na završnoj izložbi gostovat će i umjetnica Deborah Mora, a moći će se vidjeti i radovi s radionice "Into Blue Futures". Glazbeni dio festivala je u Circolu s početkom u 21 sat. Sutra nastupaju Rinoma & Karaman live act te DJ Joondroid i DJ Manscream.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater