OSIJEK

Osijek: Spomenik "Umirući vojnik" Frangeša Mihanovića ide na restauraciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Spomenik "Umirući vojnik", djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića, u utorak je demontiran iz osječkog Parka kralja Držislava, i biti će upućen na restauraciju u Zagreb, izvijestili su u utorak iz Osječko-baranjske županije.

Spomenik poginulim vojnicima i časnicima 78. pješadijske domobranske pukovnije generala Josipa Šokčevića u Osijeku je postavljen 1898. godine. Nekoliko je puta mijenjao mjesto, a od 1996. godine nalazi se na današnjoj lokaciji u Parku kralja Držislava.

Iz Županije su priopćili kako će, na inicijativu osječkog Muzeja likovnih umjetnosti spomenik biti prevezen u Zagreb, u ljevaonicu pri Akademiji likovnih umjetnosti, gdje će biti obavljen proces restauracije i konzervacije. 

Na spomeniku će biti činjeno nekoliko restauratorskih zahvata, u skladu s konzervatorsko-restauratorskom strukom. Najavljen je da će radovi trajati do 30 studenog ove godine, kada se spomenik vraća u Osijek. Predviđeno je da se vrati na svoju originalnu poziciju, a to je Perivoj kralja Tomislava, navodi se u priopćenju.

Spomenik "Umirući vojnik" je podignut na inicijativu preživjelih pripadnika 78. Šokčevićeve pukovnije, u čast brojnim poginulim suborcima u Austrijsko-pruskom ratu 1866. godine.

Ovo djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića (Sremska Mitrovica, 1872. - Zagreb,1940.) smatra se jednim od najznačajnijih javnih spomenika hrvatske moderne i prvom impresionističkom skulpturom u hrvatskoj umjetnosti.

Spomenik je izliven u svijetloj nepatiniranoj bronci, a postavljen je na visoko kameno postolje. Skulptura je oblikovana u dinamičnoj kompoziciji koja prikazuje trenutak ranjavanja vojnika, a na skulpturi se isprepliću elementi secesije, simbolizma i impresionizma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater