generalna proba

OPERNA VEČER Muzičke akademije u Puli u pulskom kazalištu: Studenti uspješno "položili" dojmljivim izvedbama

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


U iščekivanju premijerne izvedbe Pergolesijeve "La serva padrona" i Mozartove "Bastien i Bastienne" u režiji Ozrena Prohića i izvedbi studenata 3., 4. i 5. godine Muzičke akademije u Puli, uz pratnju orkestra i dirigentsko vodstvo Domenika Briškija, u petak navečer u pulskoj kazališnoj kući održana je javna generalna proba izvedbe tih djela.

U doba prije korone - budući da sada sve dijelimo na razdoblje prije i nakon korone, u svibnju 2019., negdje taman u ovo doba, izvedena je prva opera u produkciji Muzičke akademije u Puli

uz pomoć INK-a i gradskog Upravnog odjela za kulturu, a bila je to Haydnova "La canterina".

Bio je to svakako veliki zalogaj, ali i pothvat za studente, jer će nekima možda budućnost biti upravo ona opernih pjevača, a bio je to, za mnoge od njih, i prvi susret s operom. Studenti, dakako, osim solo pjevanja uče i operne uloge, ali izvesti to pred gledateljima, u kazališnoj dvorani koja sada nosi naziv Pietra Ciscuttija, je velika stvar.

(Snimio Dejan Štifanić)

Dvije akademske sve samo ne lake nastave u znaku online i hibridne nastave - pogotovo za taj specifičan studij koji iziskuje puno vježbanja, susreta, konfrontacije, nastupa, nisu onemogućile da se na Akademiji rade hvalevrijedne stvari, jedan veliki korak više, jer Akademija nije samo mjesto učenja i vježbanja, već i prvi i pravi put u pravi svijet glazbene umjetnosti, u kvalitetne koncertne nastupe te u svjetove opere.

Tako je u petak navečer pretpremijerno predstavljen rezultat tih djela.

Za scenski pokret ovih dviju djela bila je zadužena poznata balerina Almira Osmanović, vanjska suradnica na Akademiji, umjetnički suradnik je poznati pulski pijanist i glazbeni pedagog Sandro Vešligaj, uz tim suradnika iz INK-a - kostimografkinju Desanku Janković, oblikovatelja rasvjete Daria Družetu, ton-majstora Miodraga Flegu, inspicijenta Manuela Kaučića te scenografa Gorana Šaponju.

Pošto se operni naslovi u izvedbi studenata ne dešavaju svaki dan, pružena je prilika što većem broju studenata da ovdje sudjeluju, a u dvije izvedbe - pretpremijernu i premijernu, malo su izmijenili studente, odnosno uloge.

U pretpremijernoj "La serva padrona" nastupili su Lovro Matešin, Irina Subašić i Josip Krajačić, a na premijeri će umjesto

Subašić pjevati Marija Ticl. U pretpremijeri "Bastiena i Bastiennea" nastupili su Matešin, Gabriela Mijatović i Lana Živčić, a u subotu, na premijeri, Lanu Živčić zamijenit će Josip Krajačić. Recimo da je to Lovri Matešinu i završni rad.

(Snimio Dejan Štifanić)

Sadržaj ovih djela su dopadljivi publici zbog njihove svježine, razumljivosti, razigranosti, a mladi izvođači, već vrlo dobro poznata lica pulskoj publici - koji sudjeluju na brojnim koncertnim i drugim izvedbama, predstavili su se kvalitetnim i efektnim nastupom - potvrdivši još jednom vrlo dobre glasovne mogućnosti, ali i isto tako dobar scenski nastup. Uzevši u obzir da su tek na početku karijere i da će zasigurno još imati mogućnosti napredovati - o njima ćemo zasigurno još puno čuti.

Pohvale idu i svim njihovim mentorima i profesorima pjevanja, za veliki trud i zalaganje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater