ZAGREB

Objavljena nova knjiga filmskog teoretičara Hrvoja Turkovića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski filmski savez objavio je novu knjigu istaknutog hrvatskog filmskog teoretičara Hrvoja Turkovića - "Teorija filmskog izlaganja: prilozi teoriji izlaganja", koju će predstaviti u petak, 29. listopada u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Turković je podjednako publicistički plodan na polju filmske kritike, esejistike i kulturoloških rasprava, kao i na području teorije filma, a njegova nova knjiga proizašla je iz njegova teorijskog interesa koji je desetljećima didaktički razvijao kroz predavanja kolegija pod istim nazivom na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. 

Iz HFS-a kažu kako kroz niz pojedinačnih rasprava i sintetizirajući uvod, knjiga obrađuje ključne probleme teorijskog (i nastavnog) područja koje je do sad obrađivano jednostrano, jednoznačno i rasuto po različitim teorijskim disciplinama – načela globalnog strukturiranja filmova odnosno filmskog izlaganja.

"Nasuprot suvremenoj (naratološkoj) teoriji koja privilegira jedan tip izlaganja – onaj pripovjedni, karakterističan za igrani film, autor uz taj dominantni tip paralelno istražuje još četiri tipa izlaganja: opisno, nabrajalačko, poetsko i pojmovno", ističu.

"Oni se često javljaju u kombinacijama u istom filmu, a i u svojevrsnim 'hibridnim sintezama' u pojedinim filmskim vrstama i filmovima, a postoje i vrste u kojima je jedan tip prototipski karakterističan", dodaje se u najavi knjige.

Svaki tip izlaganja obrađuje se u zasebnom poglavlju, a iako nije strukturirana poput didaktičnog udžbenika nego kao zbirka rasprava, knjiga može poslužiti studentima i svima koji se teže praktičarski i teorijski obrazovati kao sustavan pregled nad izlagačkom raznovrsnošću filmova. 

Uz autora, knjigu će predstaviti filmolozi Nikica Gilić i Ilija Barišić, filmski kritičar Mario Kozina i njezina urednica Diana Nenadić.    

Knjigu su sufinancirali Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom