ZAGREB

Objavljena knjiga Ryszarda Legutka "Demon u demokraciji"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Knjigu poljskoga filozofa Ryszarda Legutka "Demon u demokraciji - Totalitarne kušnje u slobodnim društvima", koju je na hrvatski jezik preveo Antonio Akmadža, objavila je splitska nakladna kuća Verbum.

Osnovna teza knjige, ističe autor predgovora hrvatskom izdanju Nino Raspudić, jest sličnost komunizma i liberalne demokracije.

Legutko je to zapazio još kad je iz socijalističke Poljske sedamdesetih godina putovao na Zapad, ali mu se ta misao, tvrdi Raspudić, tada činila pretjeranom.

Zametci onoga što je tada opazio, ističe Raspudić, razvili su se u degenerirani liberalizam, koji je postao dogmatičan i na koncu se pretvorio u liberalno-demokratsku ideologiju koja je iznimno netolerantna prema bilo kakvoj drukčijoj viziji ljudske zajednice.

Raspudić napominje kako Legutko pokazuje da je liberalizam izgubio svoju prijašnju umjerenost i oprez, stvorio moćna sredstva utjecaja na svaki vid zbilje, pokrenuo institucije i zakone, često dopuštajući da ga ponese duh ideološkoga pohoda protiv nepokorenih građana i skupina.

"Demon u demokraciji uočen je i opisan, a u dijelovima Europe poput Poljske već je započelo i njegovo egzorciranje", ocjenjuje Raspudić i dodaje kako je knjiga posebno dragocjena i blagotvorna.

Knjiga "Demon u demokraciji – Totalitarne kušnje u slobodnim društvima" (268 str.) podijeljena je na šest poglavlja – Povijest, Utopija, Politika, Ideologija, Religija i Čovjek.

Ryszard Legutko poljski je filozof i političar te profesor filozofije na Sveučilištu Jagiellonian u Krakovu. Specijalizirao je drevnu filozofiju i političku teoriju. Autor je nekoliko knjiga: Platonova kritika demokracije (1990.), Toleracija (1997.), Traktat o slobodi (2007.), Esej o poljskoj duši (2008.), Sokrat (2013.) te Demon u demokraciji (2012.).


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater