ZAGREB

Objavljena knjiga Ivana Čule "Personalizam i ljudska prava"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu sveučilišnoga profesora Ivana Čule "Personalizam i ljudska prava", u kojoj istražuje doprinos filozofije personalizma na moderno oblikovanje ljudskih prava, objavio je zagrebački nakladnik Alfa.

Recenzent knjige Vladimir Lončarević ističe kako se u knjizi objašnjava i ukazuje na značenje i doprinos personalizma kao filozofskoga pravca i pokreta na moderno pravno oblikovanje ljudskih prava.

Autor posebno ističe, naglašava Lončarević, da su personalistički mislioci utjecali ili su bili i sami graditelji moderne Europe i modernih ljudskih prava. To je, smatra, u hrvatskoj javnosti, uglavnom nepoznata činjenica pa se povijest ideja europskih integracija shvaća bez dublje filozofske osnove.

Po riječima recenzenta Ivana Šestaka autor ističe kako su personalistički mislioci izgradili cjelovitu i sustavnu filozofsku antropologiju, potom političku filozofiju da bi na temelju svoje antropologije i političke filozofije razvili vlastitu filozofiju prava.

Takvu filozofiju, a osobito personalističke koncepte univerzalizma, osobe i ljudskoga dostojanstva, napominje Šestak, autor povezuje i ukazuje na njezin doprinos oblikovanju modernih ljudskih prava, integracije moderne Europe i drugim pozitivnim kretanjima u 20. stoljeću.

Ocjenjuje kako s obzirom na to da u Hrvatskoj, a i šire nije bilo ovako sustavnoga istraživanja filozofskih izvora ljudskih prava da je djelo izvrstan prilog filozofskoj i pravnoj povijesti te hrvatskoj znanosti i kulturi.

Knjiga "Personalizam i ljudska prava" (438 str.) podijeljena je na pet poglavlja -  o personalizmu, personalistička antropologija, politička filozofija personalizma, personalistička filozofija prava te personalizam i moderno oblikovanje ljudskih prava.

Iva Čulo (1967.) predavač je na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Autor je više knjiga, među kojima i knjige "Recepcija personalizma u Hrvatskoj tijekom XX. stoljeća".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater