ZAGREB

Objavljena knjiga Ivana Bradvice "Moja svegarnica" 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu aforizama Ivana Bradvice "Moja svegarnica", u kojoj naglašava vrijednosti i vrline kojih se valja držati i mane koje treba suzbijati i otklanjati, objavilo je Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).

Recenzent knjige akademik Luko Paljetak napominje kako je Bradvica svoje aforizme nazvao osmislicama, upućujući tako na prirodu misli i konstatacija do kojih je došao osmišljavanjem, oblikovanjem svoje zauzetosti i zabrinutosti zbog stanja današnjeg svijeta i čovjeka u njemu.

Tako se, ocjenjuje Paljetak, pridružuje nizu pisaca koji su, još od antičkih vremena pa sve do danas, kritički, moralistički pa i na cinično ironičan način razmišljali o najrazličitijim aspektima življenja, s ciljem da svojim sažetim umovanjem pridonesu poboljšanju općeg stanja svijeta, svjesni također i svoje donkihotske uloge u tome, apriornu uzaludnost takvog svog posla nadoknađujući humorom i sarkazmom.

Bradvica svoje osmislice niže abecednim redom, napominje akademik Paljetak i dodaje kako je to najčešće jedna rečenica/stih u kojem se javlja leoninski srok, da bi se aforizam tako približio poetskom obliku i postao zapamtljiviji. 

Paljetak smatra kako autor nastoji da mu misao bude jasna, duboka, prožeta etikom i kršćanskim moralom, i to mu uglavnom uspijeva, posebice ondje gdje postiže veću jezgrovitost i jasnoću, težeći, kao i svaki aforističar da mu čitalac kaže: Dobro je to rekao. 

Svegarnica, tj. osmislice, odraz su svijesti čovjeka koji zauzeto, a reklo bi se i strastveno razmišlja o okružju u kojem živimo, ističe Paljetak i dodaje kako Bradvica  pisanje tih osmislica vidi i kao svoje poslanje jer ih piše s iskrenom namjerom da svojim razmišljanjem doprinese svim onim sličnim naporima kojima je cilj bolji i plemenitiji svijet u kojem živimo. 

Paljetak napominje kako je autor knjigu aforizama nazvao "Moja svegarnica", čime je odredio i njezin sadržaj, odnosno namjeru da se dotakne svega što ga, kao čovjeka i zabrinjava, zaokupira i potiče na kritičko razmatranje i opserviranje najrazličitijih pojava i problema suvremenog života.

Namjera mu je, naglašava, da se na što sažetiji način – a to jest temeljna osobina aforizma – izrazi i naglasi one vrijednosti i vrline kojih se valja držati, ili pak one mane koje treba suzbijati i otklanjati.

Znastvenik i književnik Ivan Bradvica (1949.) profesionalno se bavio stručnim i istraživačkim radom na temeljenju objekata u Institutu građevinarstva Hrvatske (IGH) sve do mirovine. Autor je više knjiga pjesama i aforizama, među kojima i knjige "Tragovi izvanzemaljca".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of