ZAGREB

Objavljena knjiga B. Brezinščaka Bagole "Zdravica dobrosusjedstvu Hrvata i Slovenaca"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Knjigu književnika Božidara Brezinščaka Bagole "Zdravica dobrosusjedstvu Hrvata i Slovenaca", objavilo je u svojoj maloj knjižnici Društvo hrvatskih književnika (DHK).

 Književni kritičar Zadravko Zima ističe da je knjiga mješavina autobiografskih, esejističkih i dnevničkih opservacija, u kojima realnost i književnost bivaju jedno te isto.  Dodaje kako se to pogotovo odnosi u času kada autorove životne činjenice, komprimirane u hotimičnom ili nametnutom odbacivanju katoličke reverende, postaju dominantnije od bilo čega drugoga. 
 Knjiga "Zdravica dobrosusjedstvu Hrvata i Slovenaca" (300 str.) je podijeljena na pet tematskih cjelina - dnevnički zapisi za vrijeme autorova studija u Ljubljani (1968.-1970.), portreti poznatih Slovenaca (Franček Križnik, Anton Stres, Franc Rodé, Edvard Kocbek, Alojz Rebula, Janez Gradišnik), dnevnički zapisi o dobrosusjedstvu za vrijeme autorova obnašanja dužnosti općinskog načelnika pogranične općine Hum na Sutli (2001.-2009.), ogledi, pogledi i prosudbe te izabrani prijevodi iz djela Antona Martina Slomšeka, Borisa Pahora, Lojze Kovačiča i Petra Kovačiča Peršina) i publicistički razgovori.
 Božidar Bagola Brezinščak rođen je 1947. u Vrbišnici kod Huma na Sutli u Hrvatskom zagorju. Studirao je teologiju u Ljubljani, Muenchenu, te filozofiju u Ljubljani i Beogradu. Piše pjesme, romane, pripovijetke, putopise, eseje i radio-drame na hrvatskom i slovenskom jeziku. Prevodi sa slovenskog i s njemačkog jezika. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevoditelja, Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva i predsjednik  Hrvatskozagorskog književnog društva. Autor je više knjiga, među kojima i romana "Traganje za samim sobom", "S one strane Dunava" i "Nadgrobna svjetlost".

 Dobitnik je „Nagrade fonda A. B. Šimić“ za prvu pjesničku zbirku 1971. godine, „Nagrade dr. Stjepan Kranjčić“ za duhovno pjesništvo 2010., „Nagrade Rikard Jorgovanić“ za pjesničku zbirku na materinskom govoru 2013., te „Nagrade Franjo Horvat Kiš“ za najbolji putopis 2017. Živi i prevodi u rodnom selu Vrbišnici.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater