ZAGREB

Objavljena imena dobitnika nagrede "Grigor Vitez"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dobitnici 54. nagrade za dječju književnost i ilustraciju  "Grigor Vitez" su Andrijana Grgičević, Elizabeta Končić Trlek, Hana Vrca, Dominik Vuković, Ivana Šojat i Vendi Vernić, priopćio je Savez društava "Naša djeca" Hrvatske.

Uz redovne nagrade ove godine je dodijeljeno i Posebno priznanje Nagrade „Grigor Vitez“ Titu Bilopavloviću  za bogat književni rad za djecu i mladež.

Spisateljica Andrijana Grgičević  je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u slikovnici "Što sam sve naučio do škole (i to sam)", koju je objavio nakladnik Ibis grafika.

Elizabeta Končić Trlek  nagradu je osvojila za najbolji tekst za mladež u romanu "Pošta za Li", kojeg je objavilo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade.

Ilustratorici Hani Vrca pripala je nagrada za najbolje ilustracije  za djecu mlađe dobi u slikovnicama "Lord se vraća kući", Irene Zelena, koju je objavio nakladnik "Knjiga u centru" i "Mi (ni) smo sami" Alme Pongrašić" u izdanju Kreativne mreže".

Ilustrator  Dominik Vuković je osvojio nagradu za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici "Svjetlana i sni o letu", koju je objavio nakladnik Mala zvona.

Ivana Šojat osvojila je nagradu "Ptičica"  u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman "Zmajevi koji ne lete", kojeg je objavila Naklada Ljevak.

Spisateljica ilustratorica Vendi Vernić osvojila je nagradu "Ptičica" u kategoriji najbolja slikovnica ili ilustrirana knjigu za ilustracije u knjizi "Priče 1,2,3,4" Euginea Ionesca u izdanju nakladnika Mala zvona.

Nakladničkoj kući Igubuka za kontinuiran i originalan rad u području slikovničke produkcije za najmlađe čitatelje u slikovnicama: "Smijuljica", "Mala morska zvijezda", "Zimska priča jednog snjegovića" i "Krila za krokodila" dodijeljena je Pohvala nagrade "Grigor Vitez".

Pohvalu je dobio i Davor Pavelić za ilustracije u knjizi "Moj tata Indijanac" Mladena Kopjara, koju je objavio nakladnik Knjigohvat. 

Branka Hollingsworth Nari Pohvalu je dobuila za sveukupan doprinos u ilustraciji u 2020. godini, a Silvija Šesto i Vandi Čizmek Pohvalu su dobile za slikovnicu "Abeceda nevoljenih" u izdanju Hrvatskoga društvo književnika za djecu i mlade.

Tomislav Zagoda Pohvalu je dobio za za knjige "Ivana - Ilustrirana biografija Ivane Brlić-Mažuranić" i "Škola na rubu pameti" koje je objavio nakladnik Opus gradna.

Odluke o nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo na čelu s predsjednicom Manuelom Vladić Maštruko, Marijana Hameršak, Iva Körbler, Isabella Mauro i Vlado Rajić.
Odluku o Nagradi „Ptičica“ donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 4 članice i jednog člana, djece u dobi 12-14 godina. 

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez” su Knjižnice grada Zagreba i Muzej za umjetnost i obrt. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater