ZAGREB

Objavljen zbornik "Pedeset godina Naših ognjišta (1971.-2021.)"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga "Pedeset godina Naših ognjišta (1971.-2021.) - Zbornik radova sa znanstvenoga skupa održanog u Tomislavgradu 7. srpnja 2021.", koju je priredio Robert Jolić, objavio je nakladnik Naša ognjišta iz Tomislavgrada.

Priređivač zbornika Robert Jolić podsjeća da su hercegovački franjevci, čim su malo popustili okovi komunističkog režima sredinom šezdesetih godina 20. stoljeća krenuli u svijet, što je 1971. godine rezultiralo pokretanjem prvoga lista u BiH nakon komunističkoga osvajanja vlasti.

"Naša ognjišta" čitatelje pronalaze među brojnim odseljenicima, osobito u zapadnoj Europi te Australiji, napominje Jolić i dodaje kako su plodotvorni rad i utjecaj povremeno mutile teške ili barem zamršene prilike u odnosu s državnim vlastima.

Vrhunac se zbio, podsjeća, početkom osamdesetih kada su zatvoreni glavni urednik i utemeljitelj lista fra Ferdo Vlašić i tajnik fra Jozo Križić, a 1982. zabranjeno je izlaženje lista. List su od gašenja 1981. i 1982. spasili fra Gabrijel Mioč, fra Marinko Leko i fra Ante Perković, dodaje Jolić.

Naglašava kako je najveća žrtva bila prisilna promjena imena lista, koji se od 1982. sljedećih deset godina zvao "Sveta baština". Propašću komunizma i Jugoslavije listu je vraćeno staro ime - Naša ognjišta, dodaje Jolić.

Po osnutku lista ubrzo je pokrenuta i nakladnička kuća "Naša ognjišta" u kojoj je dosad tiskano više od 250 knjiga, od kojih su neke od iznimnoga značenja za katoličku i uopće hrvatsku kulturu, piše Jolić.

Radove u zborniku "Pedeset godina Naših ognjišta (1971.-2021.)" (435 str.) objavilo je 15 znanstvenika, među kojima su povjesničari Ivo Lučić, Miroslav Akmadža, Petar Mamić, Ivica Šarac i Jure Krišto, jezikoslovac Ivo Pranjković te književni povjesničari Vlado Pandžić i Stipe Botica.

Među radovima se ističu: Društveno i političko ozračje u vrijeme pokretanja Naših ognjišta, Jugoslavenska komunistička represija nad hrvatskim narodom u duvanjskom kraju, Progonjena Crkva u Hercegovini s posebnim osvrtom na Naša ognjišta, Pregled katoličkoga tiska u BiH u 20. stoljeću, Povijest Naših ognjišta, Prijelomne točke na putu - svjedočanstvo iz prve ruke, Osobe povezane s Našim ognjištima, Sadržaj lista, O jeziku Naših ognjišta, Biblija u listu, Znanstvena i publicistička obrada duvanjskih tema pod okriljem lista, Međugorje i Naša ognjišta, Propovjednička literature u izdanju Naših ognjišta, Naša ognjišta - Kršni zavičaj te Rukopisne zbirke usmene književnosti iz BiH u Matici hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of