ZAGREB

Objavljen roman Anite Martinac "Grad bez ptica"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Roman hrvatske književnice Anite Martinac "Grad bez ptica", u kojem tematizira vrijeme demokratskih promjena devedesetih godina i početke ratnih sukoba u Hrvatskoj i BiH, objavila je mostarska Udruga Središte Hrvatskoga svjetskog kongresa za istraživanje totalitarizma.

 Autorica u uvodu romana ističe kako su mnogi branitelji poginuli, umrli, odselili, promijenili izgled ili ih više ne viđa. "Odavno se ne usuđujem postavljati pitanja gdje su, kako su ili kako su im obitelji kako žive", napominje i dodaje kako rado sluša sugovornike.  Naglašava kako, dok joj govore, oslikava njihove brazde na licu i živi njihove trenutke osjećajući bol.
 "Prekoračila sam vremensku granicu u pronađeni mir poistovjećujući se s nekim likovima", napominje i dodaje kako nastoji čitatelje kroz neposredna iskustava sudionika nastoji provesti kroz rat.
 Život se pobrinuo, smatra, dodijeliti nam nezavidne uloge u kojima proživljavamo intenzivno nevolje, teškoće, jad, ali i ljubav.
 Roman "Gad bez ptica" (229 str.) satkan je od 45 poglavlja, u kojem svako poglavlje kroz optiku neposrednih sudionika nosi jedinstvenu i pojedinačnu sudbinu i svoju priču.
 Kompozicijska forma romana i literarizirani žurnalistički stil omogućili su autorici takvu romanesknu tvorbu, koju čini, ne jedan, nego više, odnosno 45 pripovjedača usredotočenih na vlastite uloge i sudbine početkom devedesetih godina i tijekom rata na mostarskom i širem području.
 Kronološki se radnja romana, čiji je grad glavni lik, odvija od početka 1990. do prve polovice lipnja 1992. kad je Mostar oslobođen od Jugoslavenske narodne armije.
 Anita Martinac rođena je 1973. u Mostaru, a sama je bila sudionica rata u Hrvatskoj i BiH. Objavila je više knjiga pjesama i romana, među kojima i romane "Medaljon" i "Posljednji".

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini