ZAGREB

Objavljen novi broj časopisa "Croatica et Slavica Iadertina"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Časopis Odjela za kroatistiku i Odjela za rusistiku zadarskoga Sveučilišta "Croatica et Slavica Iadertina" broj 17, posvećen romanistu i onomastičaru Vladimiru Skračiću, objavilo je u dva sveska Sveučilište u Zadru.

Prvi svezak časopisa uredio je dosadašnji glavni urednik Josip Lisac, koji u uvodu ističe kako je Vladimir Skračić, ugledni zadarski romanist, prvenstveno onomastičar, rođen u Murteru 1946.

Na Filozofskom fakultetu u Zadru djelovao je od 1979. do umirovljenja 2012., napominje Lisac i dodaje kako je Skračić bio lektor, asistent, docent, profesor, a od 2008. do 2012. i prorektor Sveučilišta u Zadru.

Današnji Centar za jadransku onomastiku i etnolingvistiku, naglašava Lisac, osnovao je Vladimir Skračić. Rezultati rada Centra neprolazne su vrijednosti, ocjenjuje Lisac i dodaje kako je u nizu njegovih monografija popisana i obrađena toponimija zadarsko-šibenskoga otočja i tako sačuvan veliki dio dragocjene nacionalne baštine. Skračić je, napominje, bio djelatan i u dokumentiranju te zaštiti hrvatske maritimne baštine.

U prvom svesku, uz Skračićevu bibliografiju, objavljeno je niz onomastičkih radova te prikaza novih knjiga. Drugi svezak časopisa uredila je nova urednica "Croatice et Slavice Iadertine" Rafaela Božić, a u njemu se slavističke i kroatističke teme kreću se od lingvističkih preko književnoteorijskih do širih kulturoloških.

Časopis "Croatica et Slavica Iadertina" referira se u Linguistics and Language Behavior Abstracts (LLBA), Linguistic Bibliography, Bibliography of Slavic Linguistics, Humanities International Index, Humanities Source Ultimate i European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences (ERIH PLUS).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater