ZAGREB

Novi film Charlieja Kaufmana otvara njegovu retrospektivu u "Tuškancu"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska premijera najnovijeg filma Charlieja Kaufmana "Razmišljam da okončam stvari" otvara u srijedu, 1. prosinca, retrospektivu tog inovativnog američkog scenarista i redatelja u zagrebačkom kinu Tuškanac. 

Retrospektiva "Portreti: Unutarnji labirinti Charlieja Kaufmana" donosi sedam filmova tog "darovitog, osebujnog i eksperimentima sklonog" scenarista koji je veoma uspješno napravio i prelazak u redateljske vode te se prometnuo u jednog od najistaknutijih američkih i svjetskih autora.

Film "Razmišljam da okončam stvari" iz 2020. imao je ograničenu kino distribuciju u SAD-u, dok je drugdje bio dostupan samo preko platforme Netflix, pa je ovo jedinstvena prilika da se pogleda na velikom platnu, ističe se u najavi iz "Tuškanca".

"Kritika je većinski bila naklonjena filmu, dok su ga neki istaknuli kao jedno od najboljih ostvarenja godine, a riječ je o narativno kompliciranom ostvarenju s mnogo nadrealističkog upliva", dodaje se. 

Uz film otvaranja do subote, 4. prosinca, prikazat će se još "Biti John Malkovich" (1999.), "Anomalisa" (2015.), "Vječni sjaj nepobjedivog uma" (2004.), "Ljudska priroda" (2001.), "Adaptacija" (2002.), "Sinegdoha, New York" (2008.).

Prvi kino film snimljen prema Kaufmanovom scenariju "Biti John Malkovich" u režiji Spikea Jonzea opisuje se kao jedan od najekscentričnijih filmova suvremene svjetske kinematografije. Najveći dio kritike primio ga je s oduševljenjem, a postao je jedan od ključnih naslova filmskog postmodernizma i navijestio velike karijere svojih glavnih tvoraca.

Dugometražni animirani film "Anomalisa", Kaufmanovo povratničko djelo nakon dulje stanke, utemeljeno je na njegovoj audio-drami, a korežirao ga je s animatorom Dukom Johnsonom. Film je u Veneciji dobio Veliku specijalnu nagradu žirija.

"Izuzetno ostvarenje na iznimno svjež način propituje sablasnu otuđenost ljudske egzistencije i ispod slojeva mizantropije otkriva toplu humanost", napominju iz "Tuškanca".

U ljubavnoj drami s Kate Winslet i Jimom Carreyjem "Vječni sjaj nepobjedivog uma", koja mu je donijela Oscara za najbolji izvorni scenarij, Kaufman razmatra filozofsku i egzistencijalnu problematiku, ne gubeći pri tom superiornu lakoću igre.

Prva autorova suradnja s Michelom Gondryjem bila je "Ljudska priroda", svojevrsna filozofska burleska koja istražuje ljudsku prirodu u prirodnim i civilizacijskim uvjetima, s naglaskom na propitivanju ljubavnih relacija i slobode.

Progam donosi i "Adaptaciju" s Nicolasom Cageom u dvostrukoj glavnoj ulozi, nagrađenu Srebrnim medvjedom u Berlinu, Oscarom i Zlatnim globusom za najbolju sporedni mušku ulogu (Chris Cooper) i Zlatnim globusom za najbolju žensku ulogu (Meryl Streep). 

Riječ je o ambicioznoj i vrlo uspjeloj postmodernističkoj igrariji koja se spretno poigrava naracijom, te Kaufmanove autobiografske detalje efektno križa s metafilmskim elementima, dodaje se.

Za kraj retrospektive najavljen je Kaufmanov redateljski prvijenac, nagrađivana egzistencijalistička drama "Sinegdoha, New York" s Philipom Seymourom Hoffmanom u ulozi njujorškog kazališnog dramatičara, osobenjaka i hipohondara nesređenog obiteljskog života, izmučenog kreativnom krizom i psihosomatskim poremećajima. 

"Posrijedi je vrlo kompleksno, intelektualno zahtjevno i naglašeno hermetično ostvarenje iznenađujućih temporalnih skokova, koje podrazumijeva strpljivijeg gledatelja, no koje bogatstvom tema i motiva te načina pristupa istima tu strpljivost bogato nagrađuje", zaključuje se u najavi.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of