MIKROPOVIJEST U FOKUSU

NOVA ZAVIČAJNA PUBLIKACIJA: U Ročkom Polju predstavljena knjiga "Mi, Pujaki" Valdija Glavića

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Autor Valdi Glavić i urednik Matija Nežić (G. Č. Š.)

Rijetko koje naselje može se pohvaliti da u dva sveska, poput svojevrsne enciklopedije, ima objedinjenu svoju povijest i sadašnjost. Sam naslov knjige kojeg je autor odabrao sugerira jednu važnu činjenicu danas, a to je složnost žitelja koju treba njegovati i koja predstavlja garanciju uspjeha ovakvih manjih sredina kao što je Ročko Polje 

Novom knjigom "Mi, Pujaki" Valdija Glavića, premijerno predstavljenom u Ročkom Polju, ljubitelji mikropovijesti dobili su još jedno zavičajno publicističko djelo o ovom naselju na sjeveru Istre. Druga je to autorova knjiga posvećena rodnom kraju. Prije četiri godine objavio je svoj književni prvijenac "Štorija ud Poja", također o Ročkom Polju, području od desetak zaselaka na Buzeštini.

- Izdavanjem nove zavičajne knjige želio sam upotpuniti one spoznaje koje nisu poznate lokalnoj zajednici, a i šire, poručio je Valdi Glavić.

Izdavači knjige "Mi, Pujaki" su Izdavačko društvo "Josip Turčinović" iz Pazina te Udruga "Sveti Rok" iz Ročkog Polja. Recenzenti su prof. dr. sc. Slaven Bertoša s Filozofskog fakulteta u Puli te prof. dr. sc. Jasmina Gržinić s Fakulteta ekonomije i turizma iz Pule.

- Ova knjiga praktično predstavlja nastavak prve, gdje se autor potrudio naći i obraditi nove podatke i spoznaje koje dosad nisu bile dovoljno poznate, rekao je Bertoša te dodao da je istraživanje tzv. mikropovijesti jedan novi smjer povjesničarima koji se tom temom nešto intenzivnije bave u posljednjih desetak godina. Također je naglasio da je autor primijenio suvremenu metodologiju kod obrade tema koristeći multidisciplinaran pristup, a osim povijesnih tema knjiga sadrži i tekstualne priloge iz sadašnjosti potkrijepljene mnoštvom slika te faksimilima.

Profesorica Gržinić u svoj recenziji ističe činjenicu "prepoznavanja lokalnih resursa te njihovih potencijala koji tvore diferencirane adute turističke ponude". Ovo djelo je stavljeno u funkciju društvenog napretka kroz koncept održivog razvoja. Koristeći izraz "sinergijskog zavičajnog efekta", Gržinić ističe i činjenicu da ovakva dijela pomažu transferima znanja u praksu čime se potiče kritičnost zajednice u kojoj živimo.

Član Uredništva, Bruno Cotić, mišljenja je da knjiga "obiluje detaljima koji će zadovoljiti mnoge ljude različitih ukusa". - Autor se svojski potrudio da mnoge teme objedini u jednu skladnu cjelinu ovog mikroprostora koji vrvi dinamičnim događajima od pamtivijeka, naglasio je Cotić.

Pozornost pobuđuje i tema o iseljeništvu, tako autor navodi kako je prošlo gotovo sto godina od najveće migracije žitelja Ročkog Polja u "bijeli svijet", među ostalim i u Sjevernu Ameriku, Južnu Ameriku i Australiju kao glavnim odredištima.

U Sjedinjene Američke Države prvi su žitelji krenuli u jeku prvoga vala u dvadesetim godinama prošloga stoljeća tražeći bolji život.

U Argentini također ima iseljenika iz Ročkog Polja, koji su bili na važnim društvenim položajima te njihovih potomaka koji su također pridonijeli razvoju. Tek je rijetkima poznat slučaj Zaneteta Rabaka (Zaneto Mužinov), rođenoga 1907. godine, koji je doselio u Argentinu 1924. godine. Ostao je bez jedne ruke, no bio je toliko produktivan, da su ga proglasili počasnim građaninom Buenos Airesa, zbog iznimna doprinosa izgradnji glavne zračne luke u tom gradu. Sve do 1955. godine i promjene političkoga režima u toj zemlji, u zračnoj se luci nalazila njegova brončana reljefna slika.

Urednik knjige "Mi, Pujaki" Matija Nežić istaknuo je kako se rijetko koje naselje može pohvaliti da u dva sveska, poput svojevrsne enciklopedije, ima objedinjenu svoju povijest i sadašnjost. Gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić naglasio je pak da sam naslov knjige kojeg je autor odabrao sugerira jednu važnu činjenicu danas, a to je složnost žitelja koju treba njegovati i koja predstavlja garanciju uspjeha ovakvih manjih sredina kao što je Ročko Polje.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom