ZAGREB

NHS pozvao Vrgoč da povuče upozorenja pred otkaz sindikalnim povjerenicima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pozvao je u utorak intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravku Vrgoč da povuče upozorenja pred otkaz upućena sindikalnim povjerenicima HNK-a Zagreb zbog sudjelovanja u prosvjedu protiv Uprave.

U pismu intendantici Sever takav njezin postupak ocjenjuje neprihvatljivim te ističe kako je bila riječ o legitimnom prosvjedu koji je Sindikat organizirao u skladu s hrvatskim i međunarodnim propisima, a na kojemu su sindikalni povjerenici HNK-a u Zagrebu sudjelovali u ime članova svojih sindikata.

Tom prilikom upućeni su prigovori i kritike na vođenje i upravljanje HNK-om, na odnos prema zaposlenicima pa i tijekom pandemije bolesti covid-19, dodaje Sever.

Za te javno izgovorene riječi i sindikalno djelovanje Vrgoč im je "udijelila" upozorenja pred otkaz, napominje. Smatra "strašnim i neprihvatljivim" da se takav postupak nadređenih dogodi u Hrvatskoj, koja je dio Europske unije, ratificirala je temeljne konvencije MOR-a, Europsku socijalnu povelju, ima važeći Zakon o radu, Gospodarsko-socijalno vijeće, važeći Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i važeći kolektivni ugovor za HNK.

To što se "u Hrvatskoj, u javnoj ustanovi čije je vodstvo pod izravnom odgovornosti Grada Zagreba i Vlade RH, otkazom prijeti sindikalnim povjerenicima zbog izvršavanja njihove sindikalne obveze, njihove javno izgovorene riječi i kritike koju su javno izgovorili" ocjenjuje kao "kažnjavanje" čija je svrha "zapravo odmazda i 'tjeranje straha u kosti".

Tim svojim postupkom Vrgoč je, smatra Sever, prekršila temeljne konvencije MOR-a (br. 87 o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje i br. 98 o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje), kao i Konvenciju br. 135 o zaštiti predstavnika radnika u poduzeću i pogodnostima koje bi im trebalo osigurati.

Upozorava kako je prekršila i Povelju EU o temeljnim pravima koja u članku 12. jamči slobodu okupljanja i udruživanja, a koja je obvezujući akt svim državama članicama; Europsku socijalnu povelju vezano za pravo i slobodu organiziranja, te članke 60. i 61. Ustava RH, kao i članak 186. hrvatskoga Zakona o radu.

Nadalje, ocjenjuje to udarom "na pravo i slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja, na pravo i slobodu govora i javno izražavanje stavova organizacije", ali i udarom "na demokraciju i temeljne vrijednosti suvremenog svijeta, Europe i Hrvatske".

"To je čin odmazde i zastrašivanja, ne samo prema organizatorima, sudionicima i podupirateljima tog javnog prosvjeda, nego i onima koji bi ubuduće napravili iii pokušali napraviti nešto slično. A to je jednostavno nedopustivo", ističe. Smatra kako je time nanijeta šteta ne samo upozorenim sindikalnim povjerenicima, već i Sindikatu, HNK-u Zagreb, ministrici kulture i medija, Vladi RH, Gradu Zagrebu, te ugledu zemlje.

Napominje kako Nezavisni hrvatski sindikati očekuju da će Vrgoč prepoznati svoju pogrešku i povući upozorenja. "U protivnom, bit ćemo prisiljeni o Vašim postupcima izvijestiti ne samo hrvatski nego i međunarodni sindikalni pokret, a nećemo zaobići ni neke druge važne i primjerene adrese", poručuje Sever.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum