Odlazak poznate književnice za djecu

Napustila nas je autorica nezaboravnog "Pirga" ANĐELKA MARTIĆ

| Autor: Priredila Vanesa BEGIĆ
Anđelka Martić

Anđelka Martić


Tjedan dana nakon što nas je zauvijek napustio Mladen Kušec, napustila nas je još jedna književnica za djecu, Anđelka Martić, koja je preminula u 97. godini. 

Njezin "Pirgo" bio je dio lektire brojnoj djeci, ali i njihovim roditeljima, generacijama i generacijama. Djelo nastalo 1953. godine o prijateljstvu petogodišnjega dječaka i laneta koji dijele sudbinu u ratnom vihoru bilo je omiljeno štivo mnogima. Ta jednostavna, kronološki koncipirana fabula napisana je u prvome licu i ispričana emotivno i lirski obojenim, djeci primjerenim jezikom.

"Pirgo" je objavljen u više od 40 izdanja na hrvatskom jeziku, a preveden je i na slovenski, makedonski, bugarski, poljski, mađarski, češki, esperanto, talijanski, albanski, ruski, kineski…

Anđelka Martić dugo je godina djelovala kao slobodna umjetnica, a bila je zaposlena i kao novinarka. Bila je glavna urednica časopisa Radost i nakladničke kuće Naša djeca.

U književnosti se javila za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kao partizanski borac i ratna dopisnica objavljivala je crtice i pjesme. Anđelka Martić je predstavnica partizanske ratne proze za djecu. Poslije rata objavljuje knjige pripovijetki za djecu, uglavnom ratne tematike. Njezino prozno stvaralaštvo može se podijeliti na ratno, kao i na autobiografsko te prozu s elementima fantastike. Autorica je i tekstova za dvjestotinjak slikovnica, a prevodila je i djela sa slovenskoga jezika.

Pisala je i fantastičnu prozu za djecu u tradiciji Ivane Brlić- Mažuranić. U ediciji "Pola stoljeća hrvatske književnosti" 1991. godine objavljena su joj "Izabrana djela". Osvojila je niz nagrada. Pisala je pjesme, crtice i dječje priče i slikovnice, a objavljena joj je i knjiga proze za odrasle. Djela su joj prevođena na mnoge strane jezike, a ona sama je prevela i veći broj knjiga sa slovenskog jezika.

Najpoznatije knjige za djecu u joj "Mali konjovodac i druge priče", (1951.), "Jezero u planini" (1956.), a iste godine objavljuje i "Vuk na Voćinskoj cesti" te "Bjelko". Potom, dvije godine kasnije objavljuje "U vihoru", a zatim "Dječak i šuma" (1960.), "Kurir Dragan i njegovo konjče" (1961.), "Neugasivi životi" (1961.), "Mali borac" (1964.), "Proljeće, mama i ja" (1968.), "Baba Kata" (1971.), "Djedica Pričalo i čarobni vrutak" (1977.) i druge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini