RIJEKA

Najavljena obnova i rekonstrukcija Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Planira se obnova i rekonstrukcija Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, vrijedna oko 106 milijuna kuna, u tijeku je ishodovanje građevinske dozvole, a potom će projekt biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić najavila je na videokonferenciji za novinare nastavak ulaganja u projekte u kulturi.

Rekla je da je u fazi potpisivanja građevinska dozvola za potpunu obnovu i rekonstrukciju muzeja, bivše Guvernerove palače, te da će, s obzirom na to da se radi o velikom i financijski zahtjevnom projektu, taj projekt biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova, čim se otvore mogućnosti za apliciranje.

Najavila je da će u sklopu projekta biti obnovljena i rekonstruirana cijela palača, u funkciji će biti do sada neiskorišteni prostori i bit će ostvareni uvjeti za modernu, multimedijalnu prezentaciju bogate muzejske građe Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Pročelnica Šišić u nastavku je izvijestila da je Ministarstvo kulture i medija u okviru financiranja javnih potreba u kulturi odobrilo 300 tisuća kuna za novi stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine, koja u Kastvu djeluje od 1981., kao dislocirana zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Toliko novca osigurat će i Primorsko-goranska županija, kao i Grad Kastav, a to će omogućiti posve novu, modernu prezentaciju bogatog kulturno-povijesnog života Kastavštine.

Ministarstvo je odobrilo i 100 tisuća kuna za drugu i treću fazu uređenja Memorijalnog centra "Lipa pamti" , koje će obuhvatiti obnovu i širenje muzejskog prostora u mjesto Lipa i integraciju memorijalnog muzejskog postava sa zajednicom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater