VARAŽDIN

Na VAFI & RAFI festivalu 188 animiranih filmova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 13. VAFI & RAFI festivalu u Varaždinu i Rijeci bit će prikazano 188 animiranih filmova izabranih od tisuću prijavljenih iz 80-ak zemalja, najavili su organizatori u petak na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih organiziraju udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke. Suorganizatori Festivala su Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske i POU Varaždin te kino GAJ, a održat će se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Varaždinske županije i Primorsko-goranske županije. Zemlja partner je Češka.

Od 26. do 28. svibnja u Rijeci će biti prikazani profesionalni filmovi za djecu, a od 2. do 5. lipnja u Varaždinu animirani filmovi koje su radila djeca.

Direktor festivala Hrvoje Selec rekao je da su ove godine dobili oko tisuću prijava, a za nagrade će se natjecati ukupno 188 animiranih filmova.

„U Varaždinu se natječe 100 filmova, a nakon dvije godine online izdanja vraćamo se uživo. Osim filmova očekuje nas i mnogo popratnog programa, izložba VAFI djela, radionice, predstavljanje partnera iz Češke, strip radionica“, rekao je Selec.

Programska voditeljica festivala Dubravka Kalinić-Lebinec dodala je kako je u konkurenciji i pet filmova varaždinske VANIME.

„Što se tiče tematskih dijelova festivala, profesionalci su radili uglavnom poetske filmove. Djeca su ostala u svojem dječjem svijetu baveći se različitim trikovima i štosovima, školskim temama, kao i temama uz dječja prava što je izuzetno bitno jer VAFI festival ima posebnu nagradu, kategoriju plavi VAFI“, rekla  je Kalinić Lebinec.

Da je VAFI je postao brend u Varaždinu, potvrdio je i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

„Prošle godine imali smo festival dječjeg filmskog stvaralaštva kao jedan novi proizvod i ovi programi daju dodanu vrijednost. Mi pokušavao provesti cjelovit projekt Centra kreativne industrije gdje bi svi ti programi dobili još veću podršku obnavljanjem starog kina. Projekt vrijedan oko 30 milijuna kuna probat ćemo provesti kroz ITU mehanizam“, najavio je Marković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of