ZAGREB

Na Sceni Amadeo počinje Festival hrvatskih kantautorica

| Autor: Hina

Festival hrvatskih kantautorica održat će se 24. i 25. kolovoza na Sceni Amadeo, na kojem će nastupiti Barbara Munjas, Nina Romić, Lucija Čustić-Luce, Ivana Picek, Aklea Neon i Sara Renar, priopćio je u srijedu organizator.

Koncertom se želi obilježiti 'nezaobilazno jaka prisutnost kantautorica, autorica teksta, instrumentalistica, producentica te skladateljica na domaćoj glazbenoj sceni u posljednjih deset godina, istaknuto je.

U popratnom programu održat će se tribina "Žene na nezavisnoj (kant)autorskoj sceni".

"Nastanak i razvoj snažne kantautorske scene u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj zanimljiv je s različitih novinarskih i glazbeno-estetičkih aspekata. Na tribini će, među ostalima, govoriti novinarke, glazbenice, kantautorice među kojima su i Nina Romić te Eva Badanjak iz grupe Žen", najavljeno je.

Bit će prezentirana i dva dokumentarna glazbena filma posvećena fenomenu glazbenica i (kant)autorica na nezavisnoj glazbenoj sceni. To su 'I one su tu' Andrijane Mirne Marin te 'Mogu i sama!' Antonele Marušić. Redateljice će s publikom podijeliti iskustva sa snimanja. U slučaju kiše koncerti će se održati u Jazz & Cabaret clubu Kontesa.

Koncert će izvesti Sara Renar, koja pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Ima četiri diskografska izdanja. Album "Djeca" je 2014. godine nominiran za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP "Jesen" Renar nominirana za najbolju vokalnu izvedbu i alternativni album. Porin je osvojila u kategoriji vokalne izvedbe. 

Scenu Amadeo upotpunit će i izvedbe Nine Romić jedne od najcjenjenijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije, i višegodišnje umjetnička voditeljice programa "Začarana Močvara" u Klubu Močvara koji promovira kantautorsku scenu u regiji. Izvrsno su prihvaćeni njeni albumi “Stablo” 2014., nominiran za nagradu “IMPALA” za najbolji europski album, a doživio je i vinilno izdanje te album 'Sloboda'. Nastupa s Fredom Lanzom na klavijaturama, Jelenom Galić na basu i Krešimirom Oreškim na bubnjevima.

Nastupit će i Lucija Čustić Luce koja, uz pisanje autorskih pjesama, solo karijeru započinje  singlom "Možda mi". Gostuje na Runjićevim večerima u splitskom HNK te na tradicionalnom koncertu u čast Karlu Metikošu. Prvi EP je "U bojama", a samostalni koncert u Tvornici Kulture. Gostovala je na koncertu Josipe Lisac na Kastvu, RetrOpatija festivalu, a 2016. godine je nominirana za MTV Best Adria Act.

Nakon djelovanja u Gustafima, Barbara Munjas počinje nastupati u sklopu Calligraph projekta u kojem uz Alena Bernobića, Marka Kalčića i Gorana Salvija predstavlja novi glazbeni materijal. Publici će predstaviti, uz bubanj, bas, gitaru i klavijature, razne samplove i loopove.

Osječka kantautorica Aklea Neon predstvit će svoje afro-soul ethno-beats harmonije. Nastupa i Ivana Picek -Pi, a "Pi" je njen electro-fairy-freaky-pop projekt. Izdala je dva albuma, a postupno se počela preobražavati u analogno-elektroničku vilu, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater