VARAŽDIN

Monoopera Dnevnik Anne Frank u srijedu na repertoaru varaždinskog HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Velikoj sceni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u srijedu, 28. listopada, bit će izvedena monoopera Grigorija Samuiloviča Frida "Dnevnik Anne Frank", najavljeno je u petak u Varaždinu.

"Dnevnik Anne Frank", preveden na 65 jezika, poslužio je kao inspiracija autorima različitih umjetničkih grana, a životna priča ispričana kroz dnevnik židovske djevojčice simbol je stradanja židovskog naroda za vrijeme Holokausta. 

Skladatelj Frid, koji je i sam židovskog porijekla, dodatno je bio senzibiliziran za temu te je literarni predložak, kao skladatelj i libretist, pretočio u operu.

Monodramatska opera Dnevnik Anne Frank u četiri scene i 21 epizodi, na pozornici varaždinskog HNK bit će postavljena u režiji Ozrena Prohića, a pod umjetničkim vodstvom Matije Fortune i Stjepana Vugera izvest će ju sopranistica Marija Lešaja i Orkestar Mladih Glazbenika, studenata Muzičke akademije u Zagrebu.

Lešaja ističe da je riječ o vrlo teškom komadu tijekom kojeg će punih 55 minuta biti sama na sceni.

"To je doista zahtjevna uloga pjevački, dakle čisto vokalno gledajući i vrlo dugo sam ju morala pripremati. Glazba je prekrasna, suvremena i samim time vrijeme priprema postaje dulje, zahtjevnije", kazala je Lešaja.

"Sama moram donijeti tu priču, uz podršku predobrog orkestra mladih umjetnika i maestra", dodala je.

Dirigent Matija Fortuna prvi put surađuje s varaždinskim kazalištem i redateljem Prohićem, kao i s Orkestrom Mladih Glazbenika, dok je Lešaja, kako je istaknuo, njegova studentska kolegica i prijateljica koja se za tu ulogu pripremala godinu dana.

"U utorak je bila prva orkestralna režijska proba ovdje u kazalištu u Varaždinu, gdje smo isprobali novoobnovljenu orkestralnu rupu i svjedočili jednoj dobroj akustici. Ljudi koji su nas čuli nisu mogli vjerovati da devet muzičara zvukom ispuni cijelo gledalište", kazao je Fortuna.

"Još nas do premijere očekuje dosta posla, ali sam vrlo zadovoljan kako to u ovom trenutku zvuči", zaključio je.

Prepjev libreta monoopere Dnevnik Anne Frank potpisuje Jadranka Belamarić, scenograf je Žorž Draušnik, kostimografkinja Petra Dančević Pavičić, za video projekcije zadužen je Ivan Faktor, a producentica je Iva Hraste Sočo. Premijera će biti 28. listopada u 19.30 sati, a reprizna izvedba najavljena je dan kasnije, u istom terminu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum